Spomenik gej žrtvama holokausta

U Tel Avivu je otkriven spomenik pripadnicima LGBT populacije žrtvama holokausta, koje su nacisti tokom Drugog svetskog rata ubili zbog seksualne orijentacije.

Izvor: Beta

Petak, 10.01.2014.

19:32

Default images

Spomenik od betona trouglastog oblika, u jednom od parkova Tel Aviva, simbolizuje stradanje pripadnika LGBT populacije u nacističkom Trećem rajhu, što je svojevrsno prvo priznanje nejevrejskih žrtava holokausta.

"Mislim da je u Izraelu danas veoma važno da se istakne da je svako ljudsko biće jednako i da mi ne razmišljamo samo o sebi, već o svakome ko je stradao", rekao je na otkrivanju spomenika gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldaji.

Spomenik je sličan ružičastom trouglu, znaku koje su pripadnici LGBT populacije morali da nose u nacističkim koncentracionim logorima.

Na spomeniku je na engleskom, hebrejskom i nemačkom napisano: "U spomen na one koje je progonio nacistički režim zbog njihove seksualne orijentacije i rodnog opredeljenja".

Agencija AP prenela je da se slični spomenici žrtvama holokausta koji su stradali zbog seksualne orijentacije nalaze u Amsterdamu, Berlinu, San Francisku i Sidneju.

U Izraelu postoji na desetine spomenika posvećene žrtvama holokausta, ali danas otkriveni spomenik u Tel Avivu je prvi koji je posvećen svim žrtvama holokausta ubijenim zbog njihove seksualne orijentacije. On pokazuje i da je Izrael jedna od najnaprednijih zemalja u svetu kada je reč o pravima gej populacije, ocenjuje AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: