Nemačka ne vidi potrebu za izborima

Ambasador Hajnc Vilhelm kaže da su eventualni prevremeni izbori u Srbiji unutrašnje pitanje zemlje ali smatra da ne bi bili blagonaklono prihvaćeni u Nemačkoj.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2014.

18:41

Default images

Ambasador Nemačke u Beogradu smatra da i u drugim evropskim zemljama vanredni izbori ne bi doprineli imidžu Srbije kao stabilne zemlje.

"Ne verujem da bi to u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama bilo prihvaćeno sa mnogo entuzijazma, jer otvarate pregovore, a potom, pet nedelja kasnije, održavaju se novi izbori, što znači da gubite vreme", rekao je on.

Energija bi, u slučaju izbora, bila usmerena na predizbornu kampanju i formiranje nove vlade, dok bi pristupni pregovori i dijalog s Prištinom bili u zastoju, a Srbija nema vremena za gubljenje, smatra nemački diplomata.

"Iz moje perspektive, ne vidim potrebu za prevremenim izborima", rekao je Vilhelm i dodao da bi, prema njegovom mišljenju, jedini razlog za sazivanje izbora bio taj da sadašnja vlada nije u stanju da sprovede reforme.

"To je pomalo i opasno, jer bi stvorilo utisak da ovde vlada nestabilnost, a ovde nema nestabilnosti. Ovo je stabilna vlada", ocenio je nemački diplomata.

Odluke SNS o vanrednim izborima još nema, iako je najavljeni rok bio 10. januar. Lider naprednjaka Aleksandar Vučić kaže da će se na odluku "sačekati još malo".

Atmosferom iščekivanja vanrednih izbora u Srbiji bavi se i britanski "Ekonomist" primećujući da se u Srbiji političari međusobno bore, umesto da slave početak pregovora sa EU.

Hajnc Vilhelm je u intervjuu za Tanjug rekao i da Nemačkoj zasad niko ne razmišlja o eventualnoj suspenziji bezviznog režima za građane Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: