Odložene sednice na severu Kosova

Zajednička svečana sednica četiri opštine severa Kosova, planirana za danas, odložena je na zahtev vrha Srbije jer o njoj još razgovaraju Beograd i Priština.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 10.01.2014.

06:59

Default images

Razgovori o načinu održavanja svečanih sednica vode se u Briselu na tehničkom nivou.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić rekao je da je svečana sednica odložena zbog današnjih razgovora radnih grupa Beograda i Prištine u Briselu, na kojima bi trebalo da bude doneta odluka o načinu funkcionisanja opština u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Ovo ni na koji način ne znači da ćemo popustiti pod pritiscima Prištine, da ćemo prihvatiti da radimo po zakonima takozvane države Kosovo, već želimo da damo šansu našoj vladi i pregovaračkom timu da u Briselu isposluju poštovanje dogovorenog", rekao je Pantić odbornicima.

Sednici opštine Severna Mitrovica prisustvovali su gradonačelnici opština Zvečan, severna Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok, kao i načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Vasa Jelić.

Prisustvovali su i odbrornici Građanske inicijative SDP-a i njihov lider Oliver Ivanović, iako je ranije najavio da će bojkotovati svečanu sednicu opštine Severna Mitrovica.

Zajednicka sednica odbornika četirti opštine sa severa Kosova trajala je kratko, a prisustovali su joj i predstavnici Euleksa i KFOR-a, dok albanski odbornici nisu bili na sednici.

Priština na razgovorima u Briselu traži da odbornici i gradonacelnici polože zakletvu u skladu sa kosovskim zakonima, dok Beograd i Srbi sa severa Kosova insistiraju na statusnoj neutralnosti.

Sednice je prvobitno trebalo da budu održane pre podne i to u Leposaviću u 8.00 sati, u Zubinom Potoku u 10.00, u Zvečanu u 12.00, dok je sednica opštine Severna Mitrovica trebalo da bude održana u 14.00 sati.

Kasnije je dogovoreno da se na jednom mestu održi svečana sednica sve četiri opštine i to u 15 sati.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović rekao je ranije danas da je razlog za pomeranje termina naveo želju ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina da joj prisustvuje.

Jablanović je naveo i da je za današnje sednice predviđeno samo da odbornici i gradonačelnici pročitaju svečane izjave, a da nakon toga imaju rok od 15 dana da se konstituišu skupštine, održe konstitutivne sednice, izaberu predsednici, zamenici, druga tela i komisije.

Ministar Vulin izjavio je ranije danas da Vlada Srbije i Srbi sa severa Kosova daju sve od sebe kako bi se postigao kompromis u vezi održavanja svečanih sednica skupština opština na severu pokrajine.

Vulin je izjavio da je održavanje svečanih sednica na severu Kosova stvar koja se tiče određenog zakonodavstva i da je sigurno da su predstavnici Vlade Srbije i Srba sa severa Kosova dali i da daju sve od sebe da se kompromis postigne kako bi opštine počele da funkcionišu.

Vlada Kosova hoće po svojim zakonima

Vlada Kosova potvrdila je da se inaguracija opština na severu Kosova odlaže za subotu, ali da mora biti obavljena po zakonima Kosova.

U telefonskoj izjavi za Radio Slobodna Evropa iz Brisela, savetnik šefice kosovskog tima Dren Zeka kazao je da su "pozicije Prištine i Brisela jasne", i da inaguracija treba da bude u skladu sa zakonima Republike Kosovo.

Zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri izjavila je da je kosovska delegacija dobila podršku EU da nove srpske opštine treba da poštuju zakone Kosova kako u procesu inauguracije tako i kad je reč o njihovom funkcionisanju, piše prištinski dnevnik " Epoka e Re".

Tahiri je posle sastanka sa predstavnicima Evropske unije kazala da će kosovska i srpska delegacija nastaviti danas razgovore sa predstavnicima EU, navodi list i dodaje da Brisel juče nije uspeo da ubedi srpski tim da bi proces inauguracije i funkcionisanja srpskih opština trebalo da bude sproveden u skladu sa kosovskim zakonima.

Ivanović: Demonstriramo jedinstvo sa Srbijom

Predsednik SDP Oliver Ivanović rekao je da je odložena zajednička konstitutivna sednica četiri opštine na severu Kosova jer nisu usaglašeni svi
tehnički detalji.

"Siguran sam da je naše prisustvo bilo važno jer smo želeli da demonstriramo jedinstvo sa Republikom Srbijom i njenim naporima da za nas obezbedi što bolje uslove za dalji život i politički rad", rekao je Ivanović novinarima u Zvečanu.

SDP je prethodno najavila da neće doći na sednicu jer ona nije dobro organizovana. Sednica je danas odložena jer rukovodstva srpskih opština zahtevaju da ona bude održana na statusno neutralan način.

"Predstoji nam puno rada, ali dok do toga dodje treba postići dogovor. Nema mesta soliranju i partijskom delovanju jer je politička situacija takva da moramo da pokušamo da svi zajedno nešto uradimo. Izbori su dali rezultat i mi ih poštujemo i priznajemo. U SDP-u se mora prepoznati ozbiljan partner jer ako se to ne prepozna imaćemo problem i onda neće biti dobro gradjanima koje predstavljamo", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, SDP je odlučila da dodje na sednicu jer je interes državnog vrha bio veliki da se tako demonstrira zajedništvo sa svim odbornicima.

"Mi demonstriramo zajedništvo sa odbornicima u naporima da Srbija dobije što bolji status i rezultat u pregovorima sa EU i Briselom. Mi nehemo biti smetnja, ali ako nas neko ne uvažava kao sagovornike onda ih ni mi nećemo uvažavati", rekao je Ivanović.

On je izrazio uverenje da će u Briselu biti postignut najbolji dogovor.

"Ono što država Srbija dogovori za nas će biti obavezujuće", rekao Ivanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: