Krivične prijave protiv učesnika incidenta na Badnje veče

Izvor: B92

Petak, 27.12.2002.

08:41

Default images

Hrišćanska adventistička crkva protestovala je zbog najave usvajanja Zakona o verskim slobodama na saveznom nivou i ocenila da bi, u vreme redefinisanja odnosa u državi i očekivanog usvajanja novih republičkih ustava, trebalo sačekati bolji trenutak za takav zakon. Ta crkva izrazila je nezadovoljstvo predviđenim rešenjima, ocenjujući da ona oštro zadiru u oblast ljudskih prava, slobode mišljenja, verskog opredeljenja i jednakosti građana, kao i da predlog nije u skladu sa Ustavom.

SUP Beograd identifikovao je i podneo krivične prijave protiv 10 učesnika incidenta koji se dogodio pre u utorak ispred zgrade Patrijaršije, kada je grupa od dvadesetak ljudi sprečila vernike Anglikanske crkve da obave službu na Badnje veče. Imena okrivljenih nisu objavljena. Prijave su podnete zbog osnovane sumnje da su izvršili ometanje verskog obreda. Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata unutrašnjih poslova u Beogradu, u toku je identifikacija preostalih izgrednika, protiv kojih će takođe biti podnete krivične prijave.

U izjavi za B92 sociolog Marina Blagojević ocenjuje da najnoviji incidenti ne govore samo o nastavku radikalizacije u Srbiji. "Svuda u svetu postoje nacionalizmi ali njih kontroliše država", konstatuje Marina Blagojević i upozorava da će u Srbiji, ukoliko policija i tužilaštvo nešto ne preduzmu, biti sve gore. "Moramo da se suočimo s činjenicom da će postojati sve nepovoljniji uslovi i da je sve veći deo naše populacije u poziciji da bude marginalan i da bude marginalizovan, što su idealni uslovi za radikalizaciju društva u celini. Pored onih uslova koji su do sada delovali, deluju i novi uslovi koji su vezani za fenomen globalizacije i za činjenicu da mi jesmo periferija u globalizacijskim procesima i da to proizvodi, po veliki deo našeg stanovništva, veoma velike štete. Ne radi se samo o velikoj krizi, padu standarda itd, već se radi o nečemu što je sve više globalni problem, a s druge strane postoji i naš specifičan problem, neraščišćen odnos prema prošlosti i veoma visok nivo tolerancije prema nasilju i prema zločinu. To je ono što predstavlja osnovni uzrok moralne erozije ovog društva", kaže ona.

Komentarišući sprečavanje Božićne službe Anglikanske crkve u Beogradu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je to posledica "ateizacije društva" posle Drugog svetskog rata i pokušaj sramoćenja Srpske pravoslavne crkve. Izražavajući nadu da se takav incident nikada više neće ponoviti, mitropolit Amfilohije izjavio je da se nada da će učesnici tog incidenta "doći razumu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: