Protest vozača i kontrolora

Vozači i kontrolori gradskog prevoza u Beogradu najavili su za četvrtak protest zbog "učestalih brutalnih napada na saobraćajno osoblje".

Izvor: Beta

Subota, 04.01.2014.

21:05

Default images

U zajedničkom jednočasovnom protestu na Zelenom vencu učestvovaće vozači GSP-a, kontrolori i vozači autobusa privatnih prevoznika.

Sindikati Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd uputiće na protestu svoje zahteve ministrima unutrašnjih poslova i pravde Ivici Dačiću i Nikoli Selakoviću, kao i predsedniku Privremenog organa Beograda Siniši Malom.

Oni od Dačića traže da reaguje i da se sa jednom od gradskih policijskih stanica direktno umreže tasteri za hitne slučajeve u autobusima, GPS uređaji i video nadzor u vozililma gradskog prevoza.

Pritiskanje "panik tastera" kada su vozaci fizicki napadnuti i ugroženi životi putnika obavestilo bi policiju koja bi odmah mogla da reaguje, jer bi joj bila poznata i tačna lokacija vozila.

"Zahtevamo da se GPS sistemom policiji na mobilni telefon u MUP-u direktno šalje upozorenje o aktiviranju alarma u vozilu kada huligani oštećuju vozilo, lome stakla, sedištga, validatore, plafon i slično. Ovakve postojeće mogućnosti zaštite samo je potrebno sprovesti u delo", naveli su sindikati.

Sindikati od Selakovića traže da se blage kazne za napade na vozače GSP-a višestruko uvećaju jer su na granici zakonskog minimuma.

"Krivični zakon predviđa izuzetno oštre kazne za počinioce krivičnih dela protiv života i tela i protiv javnog reda i mira. Problem je što sudovi u Srbiji imaju blagu kaznenu politiku u odnosu na ova krivična dela", naveli su sindikati GSP-a.

Oni su zatražili i da njihovi predstavnici budu prisutni u sudnicama tokom narednih sudskih postupaka.

Sindikati su od Malog zatražili uvođenje video nadzora u sva vozila gradskog prevoza, jer je svega 30 odsto vozila opremljeno kamerama, a video nadzorom se lakše mogu indentifikovati huligani koji sve češće fizički nasrću na vozače i kontrolore.

"Vozači u javnom prevozu su veoma ugrožena kategorija. Izgleda da je lakše pretući vozača javnog prevoza, nego izdvojiti 2.000 dinara za seansu kod neuropsihijatra", naveli su sindikati u pismu Malom.
Oni su istakli da je problem i u delu ljudi koji su postali nasilni i
agresivni, pa je ugrožen svako ko se normalno ponaša.

Zahteve su potpisali sindikati Sloga GSP, Solidarnost, Evrovozač,
Glavni sindikat za prava radnika i Saobraćajni sindikat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: