Iran da učestvuje na "Ženevi 2"

Sirijske vlasti smatraju da njihov ključni saveznik u regionu, Iran, treba da učestvuje u mirovnoj konferenciji o Siriji, planiranoj za sledeći mesec.

Izvor: B92

Nedelja, 29.12.2013.

21:25

Default images

"Nije logično da Sjedinjene Američke Države ili takozvana opozicija, iz političkih razloga, isključe tu zemlju (Iran) iz konferencije", istakao je šef sirijske diplomatije Valid Mualem.

Iran se ne nalazi na listi učesnica, koju je mirovni izaslanik Lahdar Brahimi sastavio 20. decembra u Ženevi, za konferenciju "Ženeva 2", koja bi treba da bude održana 22. januara u tom gradu.

"Kad je Iran u pitanju, nismo se još dogovorili. Nije tajna da mi i Ujedinjene nacije pozdravljamo učestvovanje Irana, ali naši partneri u SAD još nisu uvereni da bi to bilo dobro", rekao je Brahimi novinarima, posle razgovora s američkim i ruskim zvaničnicima.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, rekao je da će pozivi za mirovnu konferenciju biti poslati do kraja godine i da se nada da će pitanje da li će Iran učestvovati, uskoro biti rešeno, preneo je AFP.

"Kao što sam rekao i ranije, Iran treba da doprinese uspostavljanju mira u Siriji, zajedno sa ostalima u regionu", naglasio je Ban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: