Identifikovana žena samoubica

Prema najnovijim podacima, u bombaškom napadu na železničkoj stanici u Volgogradu poginulo je 16 ljudi, među kojima i žena samoubica, a povređeno je 45 ljudi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.12.2013.

10:55

Default images

Vlasti Volgograda proglasile su trodnevnu žalost zbog napada koji se dogodio u 12.45 po lokalnom vremenu samo šest nedelja pred početak Olimpijskih igara u Sočiju.

Prema preliminarnim podacima, žena-samoubica je identifikovana kao Oksana Aslanova, koja je već dva puta bila udata za islamističke militantne aktiviste, ali su joj oba muža likvidirana, javio je ruski kanal "Raša tudej" pozivajući se na kanal "Lajf njuz" i izvor iz odeljenja za sprovođenje zakona u Dagestanu.

Agencija Frans pres prenosi da je veb-sajt Lifenews.ru, koji je ženu koja je izvela napad identifikovao kao Oksanu Aslanovu, objavio fotografiju na kojoj se, kako navodi, vidi glava mlade žene-samoubice kako leži u gomili ruševina, a duga smeđa kosa joj je rasuta po podu.

Aslanova, za kojom se traga od juna 2012. godine, bila je bliska priajteljica Najde Asjalove, poznate kao "Amaturahman", koja je odgovorna za napad u autobusu izveden, takođe, u Volgogradu u oktobru, u kojem je ubijeno šestoro ljudi, a tridesetoro ljudi povređeno, navodi RT.

Vlasti Volgograda proglasile su trodnevnu žalost. Žalost će trajati od 1. do 3. januara, prenela je agencija Itar-Tas, pozivajući se na izjavu guvernera Volgograda Sergeja Boženova.

On je naveo da prvi rezultati istrage pokazuju da je u pitanju bio teroristički napad.

Portparol Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin je ranije objavio da je u napadu poginulo 14 osoba, dok su 34 ranjene. Među poginulima je i devetogodišnje dete.

Ruske agencije su, u međuvremenu, javile da je među poginulima jedan policajac, a da su još trojica ranjena, dok je među povređenima i jedno devetogodišnje dete. Bezbednosne kamere preko puta stanice zabeležile su trenutak eksplozije, a snimak je objavila TV stanica "Rusija 24". Ispred železničke stanice nalaze se brojna bolnička vozila. Markin je potvrdio da su pronađeni i posmrtni ostaci žene koja je izvela samoubilački napad.

"Kada je videla policajca u blizini detektora za metal, postala je nervozna i aktivirala je eksploziv", naveo je Markin u saopštenju.

On je dodao da je bomba bila sačinjena od 10 kilograma eksploziva TNT i napunjena šrapnelima.

U vreme napada, nekoliko vozova je kasnilo, pa je na stanici bilo mnogo ljudi.

Ovo je bio napad sa najvećim brojem žrtava od janura 2011. godine kada je na aerodromu u Moskvi u napadu pobunjenika ubijeno 37 osoba.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad, koji je usledio nekoliko meseci nakon što je čečenski lider pobunjenika Doku Umarov pozvao pristalice da organizuju napade tokom Zimskih olimpijskih igara, koje se održavaju u februaru u Sočiju.

Volgograd ima oko milion stanovnika. Nalazi se oko 690 kilometara severoistočno od Sočija i u blizini za Rusiju nestabilnog regiona Severnog Kavkaza.

Grad je već bio suočen sa terorističkim napadima. U oktobru je ubijeno šestoro ljudi, a više od tridesetoro ranjeno kada se bombaš samoubica razneo u autobusu.

Putin: Maksimalne bezbednosne mere posle napada

Beta, AP/ Nikita Barišev
Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je danas bezbednosnim snagama da preduzmu sve neophodne sigurnosne mere posle bombaškog napada na železničkoj stanici u Volgogradu u kome je 18 osoba ubijeno, a nekoliko desetina ranjeno.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, izjavio je da je Putin dobio hitne izveštaje bezbednosnih službi o ovom napadu. Portparol Nacionalnog istražnog komiteta Vladimir Markin okarakterisao ga je kao terorizam.

Putin je naložio vladi, a posebno ministarstvima za vanredne situacije i zdravlje, kao i guverneru volgogradske oblasti, da preduzmu sve da povređeni u napadu dobiju svu neophodnu pomoć, javila je agencija Itar-Tas.

Portparol federalne policije Vladimir Kolesnikov rekao je da će mere bezbednosti biti pojačane na železničkim stanicama i aerodromima.

Nikolić, Dačić i Mrkić uputili telegrame saučešća

Foto: Beta/AP
Predsednik Tomislav Nikolić uputio je predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu telegram saučešća, povodom današnjeg terorističkog napada u Volgogradu.

"Duboko me potresla vest o terorističkom napadu u Volgogradu u kome su stradali njegovi nevini žitelji. Građani Srbije iskreno saosećaju sa Vama i dele tugu sa porodicama nastradalih i povređenih", naveo je Nikolić.

"Današnji kukavički čin terorista govori o njihovoj nemoći. Uveren sam da će organizatori i naručioci tog zločina biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za nanošenje bola mirnim stanovnicima nepobedjenog i nepobedivog Volgograda i čitave Ruske Federacije", rekao je predsednik Srbije.

"U ime srpskog naroda i u svoje lično ime, izražavam Vam najdublje saučešće i želim da Vas uverim da su, u ovom teškom trenutku, naše misli i molitve sa bratskim ruskim narodom", naveo je Nikolić u telegramu saučešća predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

I premijer Ivica Dačić uputio je u svoje i u ime Vlade telegram saučešća premijeru Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu povodom terorističkog napada u Volgogradu u kome se ističe da Vlada Srbije najoštrije osuđuje ovaj zločin i podržava borbu protiv terorizma.

''U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime upućujem Vam izraze dubokog saučešća povodom terorističkog napada u kojem su stradali građani Rusije", navodi se u telegramu, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

"Vlada Republike Srbije najoštrije osudjuje ovaj zločin i, budući da je trajno posvećena borbi protiv terorizma i svakog oblika nasilja, spremna je da učestvuje u zajedničkoj borbi protiv terorizma na međunarodnom planu'', ističe se u telegramu saučešća.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić uputio je telegram saučešća ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, povodom današnjeg terorističkog napada u Volgogradu, ističući da Srbija najoštrije osuđuje ovaj teroristički zločin.

"Izražavam najiskrenije saučešće zbog tragično izgubljenih života građana Rusije. Naša dva naroda povezuje duboko prijateljstvo. Istinski saosećamo u vašem bolu", naveo je Mrkić u saučešću.

Ista ideologija, isti rukopis

Novinar nedeljnika "Vreme" Momir Turudić kaže da napad u Volgogradu ima istu ideologiju kao i napadi koji su se dešavali prethodnih godina.

"Terorističke grupe sa Kavkaza koje šire teror sve više koriste žene samoubice, tzv. crne udovice, tako da se i u ovom slučaju može govoriti o istoj ideologiji", navodi Turudić.

On, međutim, ističe da je malo verovatno da se ovakav ili sličan napad može ponoviti na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

"Svaki veliki događaj kao olimpijske igre, svetska prvenstva su prvenstveno celj terorista jer ti događaji ostavljaju utisak. Mere bezbednosti će biti podignute na neverovtno visok nivo. Šanse da se tako nesto desi u Sočiju su minimalne ali se ne mogu isključiti, međutim, verovatnije je da će se napadi ovakve vrste dešavati u manje obezbeđenim mestima", kaže Turudić.

Osude napada iz celog sveta

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen osudio je danas teroristički napad na železničkoj stanici u Volgogradu i poručio je da će Alijansa nastaviti da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

"Oštro osuđujem ovaj teroristički napad. Ne postoji opravdanje za ovako varvarske postupke", naveo je Rasmusen u saopštenju.

"NATO i Rusija ujedinjeni su u borbi protiv terorizma, uključujući zajednički rad na tehnologiji u cilju sprečavanja napada na javne transportne sisteme", naglasio je Rasmusen, javio je AFP.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo oštro su osudili, putem Tvitera, današnji gnusni teroristički napad u Volgogradu i izrazili duboko saučešće porodicama žrtava i solidarnost sa Vladom i narodom Rusije.

Osudu bombaškog napada i saučešće porodicama žrtava izrazio je, takođe na Tviteru, i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.

I američki ambasador u Rusiji Majkl Mek Faul uputio je, putem saopštenja objavljenog na Tviteru, poruku saučešća porodicama ubijenih i povređenih u eksploziji u Volgogradu.

Potpredsednik Udruženja veterana elitne antiterorističke jedinice Alfa, Aleksej Filatov, upozorio je da se može očekivati još takvih napada, preneo je Rojters.

"Sada preti najveća opasnost, jer je ovo trenutak kada teroristi mogu da ostave najveći utisak", rekao je on, dodavši da su oko Sočija bezbednosne mere pojačane odavno, pa teroristi zato sada uzimaju na nišan obližnje gradove kao što je Volgograd.

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, šef ukrajinske diplomatije Leonid Kožara oštro je osudio teroristički napad.

"Oštro osuđujem brutalni teroristički čin kojim je izazvana smrt i ranjavanje mnogih nedužnih ljudi", istakao je Kožara.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, Kožara je uputio najiskrenije saučešće porodicama žrtava i poželeo brz oporavak povređenima u napadu.

"Međunarodna zajednica trebalo bi da ostane ujedinjena u borbi protiv terorizma. Za ovakve gnusne terorističke akte nema opravdanja i za njih nema mesta u civilizovanom svetu", istakao je predsedavajući OEBS-a, koji je pozvao zemlje članice te organizacije da ojačaju politička sredstva za borbu protiv terorizma. Crnogorski premijer Milo Đukanović najoštrije je osudio teroristički napad u Volgogradu i izrazio saučešće ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu.

“I ovaj tragični događaj ukazuje na neophodnost pojačane zajedničke borbe protiv terorizma i na međunarodnom planu”, navodi se u telegramu Đukanovića.

Američki Stejt department najoštrije je osudio teroristički napad u Volgogradu.

"Upućujemo iskreno saučešće porodicama žrtava i izražavamo solidarnost sa ruskim narodom, a protiv bilo kog vida terorizma", navodi se u saopštenju predstavnice za štampu Stejt departmenta Džen Psaki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: