USS "češlja" Zakon o strankama

USS započeo "češljanje“ Zakona o političkim strankama, a rezultat može biti i ukidanje odredbe po kojoj partije mogu da se registruju s najmanje 10.000 potpisa.

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

22:01

Default images

Ako se to desi, postoji mogućnost da na startu sledeće izborne utakmice bude prilična gužva, pišu Novosti.

U registru su trenutno upisane 93 stranke, a u vreme dok je partiju moglo da osnuje svega sto istomišljenika, na spisku se nalazilo čak 500. I mnoge su tada izlazile na izbore da bi tokom kampanje bar ugrabile delić besplatnog TV termina, iako su ih redovno pobeđivali - nevažeći listići.

Može se postaviti kao sporno pitanje da li se zakonskim ograničenjem da političku stranku može osnovati 10.000 punoletnih i poslovno sposobnih državljana u određenom smislu onemogućava ostvarivanje Ustavom zajamčene slobode udruživanja i utvrđenih prava na slobodno osnivanje stranke - objašnjavaju u USS zašto se krenulo u ocenjivanje ove odredbe.

Na tu prepreku sudu je ukazao i advokat Stanimir Đurić, koji je u ime Pokreta niška regija podneo inicijatvu da se preispitaju pravila o registrovanju partija:

"Mi smo zainteresovani samo da delujemo u niškom okrugu, ne zanimaju nas ni republički, ni pokrajinski izbori, a treba da sakupimo toliko potpisa da bismo se upisali. U Crnoj Travi ima 1.250 birača, a u Svrljigu ukupno 12.000 građana. I kako da se tu osnuje lokalna stranka?" Đurić najavljuje da će, ako USS "obori“ sadašnje pravilo, a nadležni ne vrate njegov Pokret u registar stranaka, iz kojeg je ranije izbrisan, pravdu tražiti i u Strazburu.

S druge strane, programski direktor Cesida Đorđe Vuković napominje da je na političkoj sceni sasvim dovoljno 20-30 ozbiljnih partija, a da svi ostali, koji žele da se nadmeću na izborima, mogu da se prijave kao grupa građana:

"Čak i ako sud ukine ovu odredbu oko potpisa, postoje mnogi mehanizmi da se stranke naknadno brišu iz registra. Kad bi se kažnjavali svi koji ne dostave godišnje finansijske izveštaje, oni koji nemaju mišljenje revizora, ili ko raport ne objavi u 'Službenom glasniku', to bi ih koštalo i nekoliko miliona dinara. Vrlo brzo bi sami uvideli da im se ne isplati da postoje i nestali bi iz registra."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: