"Obrazovanje pod kontrolom ZSO"

Ministar bez portfelja Aleksandar Vuilin izjavio je da obrazovanje kada je u pitanju srpska zajednica na KiM ostaje pod kontrolom Zajednice srpskih opština.

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

21:02

Default images

"ZSO je ta koja ima izvršna ovlašćenja u oblasti obrazovanja, zdravstva, prostornog planiranja i ekonomskog razvoja. To su stvari koje su dogovorene u Briselu i od kojih nema odstupanja", naglasio je ministar.

"Kao što, recimo, u Nemačkoj postoje danske škole sa danskim pečatima, finansiranjem i programom, tako će postojati i ovde srpska škola Republike Srbije sa republičkim programom i sa našim pečatom", kazao je on.

"Neće niko od vas, ako ste studenti prištinskog Univeriteta izmeštenog u Kosovsku Mitrovicu, ostati bez pečata koji priznaje i koji se priznaje svuda u svetu. Naša diploma se priznaje svuda osim južno od Ibra", poručio je Vulin polaznicima škole novinarstva u Kosovskoj Mitrovici koju je organizovala NVO 3E Institut, a kojima su večeras dodeljeni sertifikati.

Reagujući na izjavu kosovskog ministra prosvete koji je izjavio da prištinski Univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici treba da bude integrisan u kosovske zakone i ustav, Vulin je rekao da to nigde nije dogovoreno.

"To nigde nije dogovoreno. To je preko Briselskog sporazuma. Priština često ima potrebu da menja Briselski sporazum , možda zato što više nije tako zadovoljna sporazumom. Nekad je bila mnogo zadovoljnija sporazumom, nekad je sporazum izgledao kao mnogo bolja stvar za Prištinu. Ne znam da li je dobra ili loša za Prištinu, ali znam šta iz njega mogu da iskoristim za dobrobit svog naroda, a jedna od njih je obrazovanje. Obrazovanje ostaje potpuno pod kontrolom ZSO i tu nema šta da se brine", naglasio je Vulin.

On je rekao i da pitanje registarskih tablica nije dogovoreno, da to spada u sporazum o slobodi kretanja koji još nije završen, da postoje određene oblasti koje su preuzete iz prošle vlade, ali da sporazum o tome još nije postignut i da o tome još treba da se raspravlja.

Vulin je kazao i da će srpsko pravosuđe biti integrisano, ali da način na koji će to biti urađeno još nije dogovoren.

"Mi insistiramo na tome da Srbi sude Srbima, da Srbi imaju svog predsednika suda, da Srbi imaju svog tužioca, svoju pisarnicu, da razlika između jednog i drugog bude u jezičkom kriterijumu, da se zna na koji način će se kome suditi", rekao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: