Uskoro zaštita uzbunjivača u Srbiji

Dugo očekivani nacrt Zakona o zaštiti uzbunjivača biće sutra predstavljen javnosti, kaže za B92 ministar pravde Nikola Selaković.

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

16:31

Default images

Zakon predviđa bolju sudsku zaštitu uzbunjivača, tako što osoba koja prijavi korupciju neće moći da dobije otkaz zbog toga, ali i zaštitu poslodavaca od lažnih prijava.

Prema nacrtu, zaštita uzbunjivača može biti privremena, što podrazumeva da, ako uzbunjivač dobije rešenje o otkazu, može da podnese zahtev sudu za privremenu meru, čime će se otkaz odložiti do trajnog rešenja pitanja.

Sudska zaštita može biti i stalna i odnosiće se na trajno ukidanje rešenja o otkazu.

"Suština ovog zakona je da omogući mnogo bolju zaštitu onog radnika koji prijavi određenu vrstu korupcije u privrednom društvu u kome je zaposlen, da spreči bilo kakvu vrstu odmazde, šikaniranja ili mobinga poslodavca prema samom radniku i na taj način doprinese ažurnijem i boljem i većem stepenu otkrivanja korupcije“, kaže Selaković.

Zakon će se odnositi, ne samo na javni sektor kao do sada, već i na privatna preduzeća, a poslodavac će biti taj koji će morati da dokazuje da korupcije nema, kaže Selaković.

“Reč je o jednom važnom antikorupcijskom zakonu, prvom te vrste u ovom delu Evrope”, objašnjava ministar pravde, uveren da će taj dokument, pored bolje zaštite za osobe koje prijavljuju korupciju, i “poboljšati borbu protiv korupcije i učiniti zemlju bezbednijom za investiture i investicije”.

Ministar pravde dodaje da je nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača nastao na osnovu modela koji je izradila radna grupa zaštinika građana i poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i on će od sutra biti na sajtu Ministarstva pravde, čime se otvara i javna rasprava o njegovom sadržaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: