Erdogan najavio smenu 10 ministara

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan najavio smenu 10 ministara u njegovom kabinetu, nakon što su trojica podneli ostavke zbog optužbi za umešanost u korupciji.

Izvor: Beta

Sreda, 25.12.2013.

15:54

Default images

Kako je javila agencija Rojters, među zamenjenim ministrima je i ministar za EU Egeman Bagis, koji je takođe bio optužen za korupciju, ali nije podneo ostavku.

Među zamenjenim ministrima su, kako dodaje britanska agencija, i ministri ključnih resora, kao što su ekonomija i pravda.

Turski premijer je prethodno o novonastaloj situaciji posle ostavke tri ministra optužena za korupciju razgovarao sa predsednikom Abdulahom Gulom.

"Postoji međunarodna dimenzija u svakoj ovakvoj zaveri. Ovaj slučaj je predstavljen kao sudski proces u cilju da se utiče na budućnost Turske", rekao je Erdogan na skupu svoje Partije pravde i razvoja (AKP).

Ministri unutrašnjih poslova, ekonomije i zaštite životne sredine podneli su danas ostavke nakon što su njihovi sinovi povezani sa korupcionaškim skandalom bez presedana.

Erdogan je kritikovao i nekadašnjeg saveznika Fetulaha Gulena, koga optužuje da stoji iza istrage.

"Nikada nećemo tolerisati paralelne državne institucije", poručio je Erdogan i obećao da će raskrstiti sa "bandama koje samo misle na sopstvene interese, skrivajući se iza religije".

Gulenova organizacija, veoma uticajna u policiji i pravosuđu, ušla je u otvoreni rat protiv vlade zbog planova o zatvaranju privatnih škola.

Dvadeset četiri osobe, među kojima i sinovi dva ministra, uhapšene su prošle nedelje zbog optužbi za primanje mita. Oni su lišeni slobode u okviru policijske istrage o korupciji na čijoj meti su bili saradnici premijera Erdogana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: