Uhapšeni napadači na novinarku

Ukrajinska policija je pritvorila dve osobe osumnjičene za napad na novinarku Tatjanu Černovil, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko.

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

13:11

Default images

Nepoznati napadači zaustavili su rano jutros u blizini Kijeva vozilo Černovilove (34), polomili zadnje staklo i izvukli je iz automobila, a zatim je pretukli i ostavili u jarku, navedeno je u saopštenju policije, bez preciziranja da li je novinarka opljačkana.

Zaharčenko je istakao da su osobe uključene u ovaj napad identifikovane i da je već otpočelo ispitivanje dvojice pritvorenika. Zaharčenko je naglasio kako lično nadgleda ovu istragu, za koju je, prema njegovim rečima, izabran najbolji tim stručnjaka, izveštava Itar-Tass.

Tatjana Černovil, opoziciona aktivistkinja i novinarka koja se bavi istraživanjem korupcije medju visokim državnim funkcionerima, rano je jutros pretučena i ostavljena u jarku, saopštila je ukrajinska policija.

Prema saopštenju opozicionih aktivista, ona je smeštena u bolnicu na intenzivnu negu.

Napad je izveden nekoliko sati pošto je Černovilova objavila članak o imovini najviših vladinih zvaničnika.

Kijev od kraja novembra potresaju demonstracije zbog odluke Janukovičeve vlade da ne potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU.

Na protestima se povremeno okupljalo više stotina hiljada ljudi, a Ccernovil je u više navrata držala govore pred demonstrantima.

Ukrajina je prošle sedmice postigla dogovor sa Rusijom o ruskoj pomoći od 15 milijardi dolara i sniženju cene gasa.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je duboku zabrinutost za bezbednost novinara u Ukrajini, posle napada na Černovilovu.

"Napadi na novinare ne smeju se tolerisati, napadači ne smeju da prodju nekažnjeni. Pozdravljam to što je predsednik Janukovič osudio napad i pozvao vlasti da hitno sprovedu detaljnu istragu kako bi priveli pravdi počinioce", navela je u saopštenju Mijatovićeva.

Ona je ponovo pozvala ukrajinske vlasti da poboljšaju bezbednost novinara, koja je proteklih sedmica drastično pogoršana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: