Vučenić:Verica je prezirala ulizice

Novinarki Danici Vučenić danas je u Beogradu uručena nagrada "Verica Barać" za lični doprinos borbi protiv korupcije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.12.2013.

17:16

Default images

Tu nagradu treći put dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.

"Malo je reći da sam bila iznenađena kada sam saznala da sam dobitnica nagrade. Imama pomešana osećanja - sa njom, Vericom Barać, sam razgovarala, žalila joj se. Nekako nije pravedno da nje više nema, a da ja primam nagradu koja se po njoj zove", rekla je Danica Vučenić, novinarka Radio-televizije Vojvodine, primajući nagradu na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije.

Vučinićeva je navela da je dugogodišnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, koja je umrla 2012. godine, "prezirala novinare koji su ulizice, slabići i kukavice" i naglasila da je većina novinara u Srbiji izgubila motivaciju, energiju i nadu da može stvari da promeni nabolje.

"U prirodi vlasti je da kontrološe, ali nije u prirodi novinara da budu kontrolisani, da podležu autocenzuri. Deo sam 'hora' koji ponavlja da je profesija dotakla dno dna... i ono što bih poželela u novoj godini je da budemo hrabri, oštri, sumnjičavi i profesionalni, bar polovina onoga koliko je Verica Barać to bila", istakla je Danica Vučenić.

Danica Vučenić je poznata novinarka, koja je godinama radila na B92 vodeći i uređujući emisiju "Kažiprst", a poslednje dve godine radi na Radio-televiziji Vojvodine. Dobitnica je više nagrada i priznanja za dostignuća u novinarskoj profesiji.

Odluku o dodeli nagrade "Verica Barać" doneo je žiri u kojem su bili Aleksandra Smiljanić, Leposava Karamarković, Ljiljana Smajlović, Ratko Božović, Dejan Mijač, Dušan Slijepčević i Miroslav Milićević. Oni su u obrazloženju istakli da je Danica Vučinić "pristrasna prema novinarstvu, a ne političkoj ideologiji".

Jedan od članova žirija i potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević čestitao je ovogodišnjem laureatu i dodao da je Savet, od osnivanja 2001. godine, podneo 30 izveštaja i 31 inicijativu ukazujući na korupciju, a da prethodne vlade na većinu nisu ni odgovorile.

"Ove godine smo podneli čak pet izveštaja, među kojima i o Vršačkim vinogradima i Beopetrolu", rekao je Milićević i ukazao na to da je sa sadašnjom vladom saradnja bolja i da je održano više sastanaka.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je da bi istraživačko novinarstvo i nezavisni mediji treblo da budu "brana korupciji". Rekao je da je u poslednjih godinu dana postignut "vidan napredak" u borbi protiv korupcije, ali i da ima još mnogo posla.

"Potrebno je da slučajevi korupcije siđu s naslovnih strana i uđu u sudove - potrebne su presude", rekao je Davenport.

"Srbija mora da donese zakone koji štite uzbunjivače. Novinari su ključ za uspešanu borbu protiv korupcije, ali bez zakona ne možemo adekvatno štititi novinare i njihove izvore, bez kojih nema kontrole vlasti", rekao je Davenport.

Govoreći o laureatkinji, Davenport je istakao da je "Danica Vučenić novinar koji svog sagovornika izuva" i u šali dodao da je "i sam bio žrtva njenog intervjua".

Svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije prisustvovali su novinari i kolege nagrađene novinarke, pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Mirković, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, državni sekretar MUP-a Srbije Vladimir Božović, predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević.

Nagrada za lični doprinos borbi protiv korupcije se dodeljuje od 2011. godine, a od 2012. nosi ime "Verica Barać". Prethodni dobitnici su poverenik za informacije od javnog značaj Rodoljub Šabić, sociolog Zagorka Golubović i urednik internet portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: