Lavrov o prevozu sirijskog oružja

Ruska mornarica spremna je da prati brodove sa sirijskim hemijskim oružjem do mesta gde bi trebalo da bude uništeno na moru, saopšteno je u Moskvi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.12.2013.

21:48

Default images

Ovo je, inače, u skladu sa međunarodnim sporazumom.

"Spremni smo da obezbedimo brodove ruske mornarice da prate plovila sa toksičnim materijama kako bi se obezbedila sigurnost te operacije", potvrdio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov novinarima, posle sastanka sa kolegama iz Evropske unije u Briselu.

Lavrov je dodao da je Moskva takođe spremna da pomogne tokom prevoza hemikalija na teritoriji Sirije do odredišta - luke.

Planirano je da Danska i Norveška, sa dva teretnjaka, preuzmu hemikalije iz sirijskog lučkog grada Latakia u pratnji dve fregate ruske mornarice.

Sirija je pristala da se odrekne kontrole nad smrtonosnim toksinima koji bi mogli da se koriste za proizvodnju sarina, VX gasa i drugog hemijskog oružja, u sporazumu sastavljenog posle napada na periferiji Damaska kada je ubijeno na stotine ljudi u avgustu ove godine.

Hemikalije će biti uništene na moru na specijalno prilagođenom američkom brodu, mada još nije postignut dogovor o tome gde će brod biti usidren dok se "posao" (uništenje hemijskog oružja) bude obavljao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: