"Očekujem da ES ove nedelje odluči"

Premijer Ivica Dačić izjavio je u Banjaluci da očekuje da će ove sedmice Evropski savet doneti odluku o otpočinjanju pregovora sa Srbijom o pristupanju EU.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.12.2013.

20:58

Default images

"Očekujemo da ta odluka bude doneta do kraja nedelje, na sednici Evropskog saveta, u četvrtak i petak, na osnovu pozitivnog izveštaja Ketrin Ešton, koja je još jednom i formalno verifikovala sve napore i rezultate koje je Vlada Srbije uložila u proteklim mesecima", kazao je Dačić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije očekuje da na sutrašnjoj sednici Komiteta za opšte poslove EU bude usvojen pregovarački okvir i da se predloži datum održavanja konferencije o početku pregovora sa Srbijom.

"Spremni smo da prva međuvladina konferencija bude održana već u petak u Briselu, ali, ukoliko oko toga ne postoji saglasnost, najdalji rok za održavanje svega toga je kraj januara".

Logično je očekivati da to bude 21. januara kada su već zakazani neki drugi sastanci u EU, naveo je premijer Srbije.

Sve to znači, istakao je on, da je Vlada Srbije ostvarila istorijske rezultate, jer je otvorila pregovore o članstvu u EU i "utrla put dijalogu kao načinu izlaska iz ćorsokaka kosovske krize, u koji je Srbija bila gurnuta".

"U narednim mesecima pričaće se o zajednici srpskih opština, a ne o nezavisnom Kosovu. U izveštaju Ketrin Ešton prvi put posle nekoliko desetina godina, Srbija nije označena kao krivac", kazao je Dačić.

On je dalje najavio nastavak saradnje Srbije sa Republikom Srpskom, dodavši da Srbija želi da bude značajan faktor regionalne stabilnosti.

"Jedan od najviših nacionalnih prioriteta Srbije je negovanje i uspostavljanje što čvršćih veza i odnosa sa Republikom Srpskom", rekao je Dačić.

Navodeći da u RS živi više od million Srba, on je poručio da Srbija ima legitiman interes da razvija dobre odnose sa RS, ne narušavajući pri tome Dejtonski sporazum niti želju za dobrim odnosima sa centralnim vlastima BiH u Sarajevu.

Srbija čvrsto stoji iza RS u očuvanju njenog ustavno-pravnog položaja, istakao je Dačić i poručio Republici Srpskoj: "Računajte na nas".

U Banjaluci je danas održana zajednička sednica vlada Srbije i RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: