Ambasador Srbije uručio odlikovanja

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić dodelio je večeras medalje i ordenje trojici zaslužnih Rusa.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.12.2013.

20:38

Default images

Ordenje je dodeljeno gubernatoru Sankt Peterburga Georgiju Poltavčenku, predsedniku Ruske železnice Vladimiru Jakunjinu i bivšem šefu Odeljenja za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije Leonidu Ivašovu.

"Mnogo puta do sada je rečeno da politički odnosi Srbije i Rusije bolji danas nego što su ikad bili u posledenje vreme . upravo naši današnji laureati dali svoj dragoceni i neprocenjivi doprinos da bi ti odnosi bili kakvi su danas“, rekao je ambasador Slavenko Terzić.

Poltavčenku je uručen Orden Republike Srbije sa lentom za razvijanje međunarodnih i bilateralnih odnosa između Rusije i Srbije i za lični doprinos zaštiti srpskog naroda, posebno na Kosovu i Metohiji, rekao je Terzić.

Poltavčenko, kome je orden dodeljen na osnovu odluke bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, kao predstavniku predsednika Rusije u ruskom centralnom federalnom okrugu, kojem pripada i Moskva, kazao je da sve što je činio i čini za veze dve zemlje, "činio od srca, a ne zbog nagrade".

"Naša dva naroda, ruski i srpski odlikuje veliko prijateljstvo, prijateljstvo provereno vekovima, provereno dobrim delima, zajedničkim nesrećama, prijteljstvo izgrađeno na krvi koju smo zajedno prolivali u ratovima protiv okupatora i to što sam ja uradio i što ću, daće Bog, još da uradim to ne ide iz glave već iz srca“, kazao je gubernator Sankt Peterburga.

Jakunjinu je predsednik Tomislav Nikolić dodelio Zlatnu medalju za zasluge u oblasti kulture, organizaciju humanitarne pomoći za Kosovo i Metohiju, organizaciju posete ruskih medija Kosovu i izveštaj o situaciji na Kosovu.

"Želim da vam kažem čega se stidim – stidim se što kada su stranci bombardovali vašu prestonicu mi sami nismo bili u najboljoj situaciji i nismo mogli da vam kao i uvek pružimo ruku prijateljstva. Želim da vam kažem u šta verujem – verujem da su danas slovenski narodi kao i pre jaki samo kada su jednistveni i to jedinstvo slovenskih naroda je zalog stabilnosti u svetu“, rekao je Jakunjin, direktor Ruskih železnica.

Jakunjin je kazao da se nada da će doživeti da krivci za pogibije ljudi tokom bombardovanja biti kažnjeni.

Ivašovu je, odlukom predsednika Srbije, ambasador Srbije uručio medalju za hrabrost "Miloš Obilić", nazivajući Ivašova "herojem našeg doba". Terzić je kazao da je Ivašov pokazao heroizam tokom devedesetih godina, "u dramatičnim okolnostima za Srbiju i srpski narod".

Ivašov je primajući nagradu govorio o značaju slovenskog jedinstva, a buket cveća koji mu je poklonjen, predao je Jeleni Guskovoj, stručnjaku za Balkan.

Ivašov je bio blizak bivšem ambasadoru Jugoslavije u Moskvi, bratu Slobodana Miloševića, Borislavu Miloševiću. Održao je oproštajni govor na sahrani Slobodana Miloševića. "Zbogom veliki Slovenu, zbogom vojniče Slobodane", rekao je tada Ivašov.

"Vodeća kulturna sila danas je slovenstvo. I bez obzira na to da li se to nekome sviđa ili ne, naredni vekovi pripadaju Slovenima. Tako će i biti. (na srpskom) : Živela Srbija. Živela Rusija“, rekao je Ivašov.

Na svečanosti su otpevane himne obe zemlje, a u kulturno-umetničkom programu učstvovala je i glumica Ivana Žigon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: