Podela u EU zbog statusa Albaniji

Sedam zemalja EU u pismu svojim kolegama na zasedanju šefova diplomatija EU u Briselu zatražile su da se Albaniji odobri status kandidata za članstvo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

19:30

Default images

Međutim, prema tome su uzdržane Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Danska i Holandija.

Najviše sumnji u opravdanost davanja statusa kandidata Albaniji je došlo iz Holandije, gde je parlament zatražio od vlade Marka Rutea da na takvu odluku Saveta ministara EU stavi veto.

Kako su novinarima preneli zvaničnici na zasedanju ministara inostranih poslova EU, ministri Italije, Austrije, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Estonije i Irske su naglasili "snažno uverenje da je Tirana zadovoljila sve uslove koje je postavila EU".

"Savet ministara EU bi otud trebalo da Albaniji dodeli status kandidata za članstvo", stoji u pismu sedam ministara EU svojim kolegama, uz posebno naglašavanje činjenice da su u Albaniji uredno održani poslednji parlamentarni izbori i da je nova vlada uložila vidne napore u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Davanje statusa kandidata Albaniji je preporučila i Evropska komisija, a u pismu sedam članica se kaže da bi to "ne samo ohrabrilo Albaniju da nastavi da održi ritam reformi, već bi to bio i snažan signal ostalim potencijalnim kandidatima za članstvo da će njihov rad biti nagrađen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: