Iran uhvatio britanskog špijuna

Iran je saopštio da je uhvatio špijuna koji je radio za britansku obaveštajnu agenciju MI6 u gradu Kerman na jugoistoku Irana.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.12.2013.

23:24

Default images

Predsednik revolucionarnog suda u Kermanu je rekao da je taj špijun priznao da je 11 puta bio u kontaktu sa britanskim obaveštajcima, kako u Iranu, tako i van te zemlje i dodao da se optuženom sada sudi i da je on priznao krivicu.

Nacionalnost tog špijuna nije saopštena, preneo je britanski BBC.

Iranske vlasti redovno tvrde da su uhvatile špijune koji rade za strane sile, ali oni u većini slučajeva bivaju pušteni nekoliko meseci posle hapšenja, podsetio je BBC.

Prema izveštaju iranske novinske agencije Tasnim, navodni špijun je uhapšen nakon 10-omesečnog obaveštajnog rada, tokom kojeg se jednom sastao sa britanskim agentima u Londonu.

Ta agencija je navela izjavu predsednika suda u Kermanu Dadhoda Salarija koji je rekao da uhapšeni špijun, star oko 50 godina, ima "akademsko obrazovanje" i da tečno govori engleski.

Vest o hapšenju britanskog špijuna došla je u vreme kada Iran i Britanija preduzimaju korake za ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa.

Britanija je 2011. zatvorila ambasadu u Teheranu nakon što su je napali demonstranti u protestima protiv britanskih sankcija.

Iranski izaslanik u Britaniji je ove sedmice učinio prvu posetu Londonu tokom koje se sastao sa zvaničnicima britanskog Forin ofisa.

Do te posete je došlo nakon što je novi britanski izaslanik u Iranu ranije ovog meseca putovao u Teheran, što je bila prva poseta nekog britanskog diplomate Iranu za dve godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je izjavio da se odnosi izmedju Britanije i Irana popravljaju "na bazi reciprociteta".

Otopljavanju odnosa izmedju Teherana i medjunarodne zajednice doprineo je i sporazum o iranskom nuklearnom programu koji je postignut prošlog meseca u Ženevi, u okviru kojeg je Teheran obustavio deo svojih nuklearnih aktivnosti u zamenu za ublažavanje sankcija.

Iran je pristao da stranim inspektorima omogući veći pristup svojim nuklearnim postrojenjima i da obustavi deo radova na obogaćivanju uranijuma u šestomesečnom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: