Referendum da odluči idemo li u EU

Predsednik DSS Vojislav Koštunica izjavio je da o budućnosti Srbije i njenom ulasku ili neulasku u EU treba da odlučuju sami građani Srbije na referendumu.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.12.2013.

17:40

Default images

Kako kaže Koštunica, njega koji je neophodno raspisati u najkraćem roku.

Koštunica je na promociji svoje nove knjige "Politička neutralnost ili Evropska unija" u Kongresnom centru Novosadskog sajma rekao da svako izbegavanje rasprave i referenduma na pomenutu temu može dovesti do novih napetosti.

On je, obraćajući se prisutnima kazao da bi Skupština Srbije, ukoliko bi se na referendumu pokazalo da većina građana Srbije ne podržava ulazak u EU, morala da prekine pregovore sa Evropskom unijom i da proglasi političku neutralnost, a ukoliko bi referendum imao suprotan rezultat onda bi, po njegovim rečima, Vlada Srbije dobila legitimitet za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, koji, kako je rekao, "sada nema".

"Cilj knjige je da podstakne raspravu da li Evropska unija treba da bude državni interes Srbije ili državni interes Srbije treba da bude, što je i logično, sama Srbija", rekao je Koštunica dodajući da je "najveći uzročnik krize u kojoj se Srbija nalazi stav da je Srbija neraskidivo vezana sa Evropskom unijom".

Lider DSS-a je rekao da zastupa stav da Srbija treba da redefiniše svoj odnos sa Evropskom unijom i da odluku o budućosti Srbije mogu doneti isključivo njeni građani, a svoj stav da je pristupanje Evropskoj uniji pogrešan put za Srbiju je potkrepio rečima da je pre nekoliko meseci Island prekinuo pregovore o pristupanju EU, koji su bili u završnoj fazi, te da će u Velikoj Britaniji do 2017. godine biti raspisan referendum o izlasku tog kraljevstva iz Evropske unije.

Pored autora, na promociji Koštuničine knjige govorili su i akademici Matija Bećković i Danilo Basta.

Bećković je, govoreći o temi koja se obrađuje u knjizi, rekao da je "danas preko potrebna volja i snaga da se pokrene nacionalna debata o budućnosti Srbije", jer se, kako je istakao, "pred tim pitanjem više ne može ćutati".

"I važne nacionalne institucije treba da se oglase i kažu šta misle o budućnosti zemlje i putu kojim Srbija treba da ide", rekao je Bećković, dodajući da bi "bilo previše da Srbija, negirajući svoju istoriju, svoj nacionalni identitet i svoju tradiciju, bez ijedne reči protiv, bez nacionalne debate, završi na bespuću evropskih integracija, jer bi u tom slučaju bez borbe, gotovo šapatom predala svoju budućnost i svoju sudbinu u ruke strancima", naglasio je Bećković.

Svaki glas protiv, po Bećkovićevim rečima, važan je i treba da se čuje i to upravo sada.

Danilo Basta je istakao da prekid pregovora za ulazak u Evropsku uniju za Srbiju ne bi značio prekid osnosa sa članicama Evropske unije i da bi politička neutralnost Srbiji dala mogućnost stabilizacije odnosa sa svim zemljama u svetu.

"O pristupanju Srbije Evropskoj uniji treba da odluče građani na referendumu, jer je to suviše važno pitanje da bi njemu odličivali prevrtljivi političari", rekao je Basta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: