SPD rekla "da" "velikoj koaliciji"

Članovi nemačke SPD su ogromnom većinom glasali za vladu "velike koalicije", čime je uklonjena poslednja prepreka za ponovni izbor Angele Merkel za kancelara.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.12.2013.

16:36

Default images

Predsednik izborne komisije u SPD Barbara Hendriks je rekla da je više od 75 odsto od ukupno važećih glasova bilo "za" koalicioni ugovor, odnosno, "veliku koaliciju" i da je učešće članova SPD bilo takodje visoko.

Od ukupno 474 820 članova, u glasanju je učestvovalo više od 369.000, što je, blizu 78 odsto.

Šef SPD Zigmar Gabrijel je u atmosferi aplauza i podrške u kući "Vili Brant" rekao da dugo vremena, kao sada, nije bio ponosan na svoju SPD.

Kada je reč o novoj vladi, planirano je 14 ministarstva, od kojih će Hrišćansko-demokratska unija kancelarke Merkel imati pet plus Kancelarsku službu, Hrišćansko-socijalna unija tri i SPD šest ministarstava.

SPD, koja je na saveznim izborima 22. septembra osvojila svega nešto više od 26 odsto glasova, trebalo bi da pripadne ministarstvo privrede i energije, spoljne politike, ministarstvo za porodicu, ministarstvo rada i socijalne politike i ministarstvo za zaštu životne sredine.

Demohrišćani i socijaldemorkate su najavili da će sutra govoriti i raspodeli ministarskih mesta, za 16. decembar planirano je definitivno potpisivanje koalicionog ugovora, a za 17. izbor nove vlade.

Analitičari povodom vlade "velike koalicije", kažu da će u Bundestagu partije Zeleni i Levica predstavljati minornu opozciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: