Rano govoriti o masovnoj grobnici

Tužilaštvo za ratne zločine zatražiće ekshumaciju posmrtnih ostataka pronađenih u kamenolomu Rudnica kod Raške.

Izvor: Beta

Subota, 14.12.2013.

14:23

Default images

Odgovarajući na tvrdnje Prištine da je reč o masovnoj grobnici kosovskih Albanaca, predsednik vlade Ivica Dačić kaže da je rano za zaključke jer istraga još traje ali da će Srbija "najstrožije osuditi sve što ima veze sa ratnim zločinima"

Napušteni kamenolom ili masovna grobnica? Posle saopštenja Euleksa i kosovske vlade da su u jamama Rudnice pronađeni posmrtni ostaci, na lice mesta stigli su i srpski zvaničnici. Tužilaštvo za ratne zločine od 2007. godine istražuje da li se na tom mestu nalazi grobnica čak 250 kosovskih albanaca.

"Ne mogu da kažem da li je otkrivena masovna grobnica, ali potvrđujem da su nađeni ljuski ostaci!", kaže Dragoljub Stanković, tužilac za ratne zločine.

Predsednik komisije za nestala lica Veljko Odalović odbacuje optuzbe iz Prištine da se dokazi o grobnici skrivaju.

"Nema političke trgovine, sve vreme sarađujemo sa Prištinom, gde god su nam rekli kopajte, mi smo kopali", navodi Odalović.

I predsednik vlade i ministar policije Ivica Dačić kaže da je rano donositi zaključak o masovnoj grobnici.

"Mi smo obavešteni da su neka tela pronađena, tek će se nastaviti iskopavanje. Nema dileme da će sa naše strane, bilo šta što ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima, biti najstrožije osuđeno sa naše strane. Sa druge strane, prerano je sada davati bilo kakve izveštaje dok se to ne nastavi", rekao je Dačić.

Slučaj rudnica pokrenuo je zaštićeni svedok koji je Euleksu u Pristini rekao da su, 1999. u stari kamenolom dovezena tela i bacena u jezero, a da je kasnije teren posut zemljom u postupku koji, kako tvrde u tuzilastvu, nije svojstven radovima u kamenolomu. Cetiri dosadašnje istrage nisu dale rezultate.

Komentarišući kako do sada nije nađen odgovor na pitanje da li se u nekadašnjem kamenolomu nalaze tela kosovskih Albanaca, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je određeni svedok pokazao do sada jednu lokaciju koja se nije pokazala kao tačna.

"2010. godine smo Vladimir Vukčević i ja držali konferenciju za štampu jer smo bili sigurni da je to ta lokacija, ali eto samo nekoliko metara dalje od tog mesta ostaci su i pronađeni", rekao je vukčević i dodao da je i zbog pomirenja u regionu važno da se ovo završi do kraja i da bi se tako poslala poruka porodicama žrtava.

Istraživanja na Rudnici vode se najsavremenijim metodama tzv. arheološkom forenzikom. osim predstavnika srbije u istragu su uključeni i pripadnici odeljenja za sudsku medicinu sa kosova, eksperti crvenog krsta i euleksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: