Novosti:Pregovori s EU 20. decembra

Beogradu je, saznaju Novosti, iz sedišta EU signalizirano da će "zeleno svetlo“ dobiti u decembru i sugerisano da započne pripreme za zvaničan početak pregovora

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 28.11.2013.

22:03

Default images

Termin prve međuvladine konferencije Srbije i EU, koja će označiti početak pristupnih pregovora, načelno je tempiran za 20. decembar, u popodnevnim satima, odmah posle sednice Evropskog saveta u Briselu, pišu Novosti.

Kako tvrde izvori ovog lista, otvaranje pregovora, u ime Srbije, trebalo bi da označe premijer Ivica Dačić, ministar za EU Branko Ružić i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Sa briselske strane stola sedeće predsedavajući EU, litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus, evropski komesar za proširenje Štefan File i šefica diplomatije Ketrin Ešton.

Posle višenedeljnog lobiranja i "obaranja ruku“ sa zvaničnicima dveju ključnih zemalja - Nemačke i Velike Britanije - Srbija je dobila uveravanja da su velike šanse da odluka Evropskog saveta bude pozitivna. To je potvrdio i ministar Ružić, rekavši da postoji velika podrška da se prva međuvladina konferencija održi 20. decembra.

On smatra da naruku Srbiji ide i to što ni nova koalicija u Nemačkoj neće napraviti radikalan zaokret u politici prema proširenju EU na Balkan. Tako se spekuliše da bi, ukoliko i drugi krug izbora na Kosovu i Metohiji, 1. decembra, prođe bez incidenata i neregularnosti, jedna od prvih odluka nove nemačke vlade mogla biti davanje ovlašćenja Angeli Merkel da u četvrtak, 19. decembra, na radnoj večeri evropskih lidera i definitivno da "zeleno svetlo“ za početak pregovora.

U tom slučaju, odmah posle sednice Evropskog saveta, 20. decembra, predsednik Saveta Herman van Rompej i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo saopštiće pozitivnu odluku, a zatim će biti upriličen susret dveju delegacija.

Podrška Londona

Britanski zvaničnici izuzetno cene i smatraju pozitivnim aktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom, izjavio je Marko Đurić, savetnik predsednika Republike, koji boravi u Velikoj Britaniji. "Nema nikakve sumnje da u ovoj zemlji, u kojoj brojni političari imaju nešto skeptičniji odnos prema EU, naša država uživa podršku za nastavak i ubrzani tok evrointegracija. Srbija je poslala poruku da, iako je dijalog Beograda i Prištine važno pitanje, ništa manje nije važno ni pitanje podrške unutrašnjim reformama."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: