Merkelova: Kijevu otvorena vrata EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je uoči samita Istočnog partnerstva u Vilnjusu da su i dalje otvorena vrata za potpisivanje sporazuma Ukrajine i EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.11.2013.

19:35

Default images

Kijev je prošle sedmice saopštio da od tog plana odustaje.

"Nemam nikakve nade da će se to (potpisivanje sporazuma) dogoditi ovog puta, ali su vrata otvorena", rekla je Merkel po dolasku u prestonicu Litvanije, gde će lideri EU započeti dvodnevni samit sa zemljama istočne Evrope i južnog Kavkaza, javio je Rojters.

Evropski lideri su ranije danas, pred početak samita, izrazili nadu u nastavak saradnje sa Ukrajinom i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Kijev trebalo da potpiše na samitu u Vilnjusu, ali je prošle nedelje odustao od tog plana, navodeći ekonomske razloge i želju da obnovi aktivni dijalog sa Rusijom.

"Vrata su i dalje otvorena", rekao je švedski premijer Fredrik Rajnfelt, dok je šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski istakao da bi se ekonomski izgledi Ukrajine značajno poboljšali ako bi potpisala sporazum sa EU, javio je AP.

Prvi potpredsednik vlade Ukrajine Sergej Arbuzov izjavio je ranije danas da Kijev nije promenio svoju politiku i da ostaje posvećen putu evrointegracija.

Istovremeno, evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je da bi Sporazum o pridruživanju sa EU mogao da se potpiše čim Kijev bude spreman, ističući da niko Ukrajinu nije želeo da stavi u poziciju da bira između saradnje sa Rusijom i saradnje sa EU.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastaće se pred početak samita večeras sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem u nastojanju da ga privole da potpiše dugo planirani sporazum.

Sa ukrajinskim predsednikom će se sutra sastati i francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel, javio je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: