Obama: Netanijahu da "smanji gas"

Barak Obama zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da pauzira sa glasnim kritikama privremenog sporazuma s Iranom, piše Vašington post.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.11.2013.

18:17

Default images

Obama i Netanijahu su razgovaral u nedelju kako bi se otklonila Netanijahuova zabrinutost nakon potpisivanja privremenog sporazuma između Teherana i grupe zemalja P5 plus 1, koju čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina i Nemačka.

Nakon više nedelja javnih osuda izraelskih zvaničnika sporazuma o kome se pregovaralo, dvojica lidera su se saglasila da se u SAD pošalje izraelska delegacija, predvođena savetnikom za nacionalnu bezbednost Josijem Koenom da diskutuju o strategiji stalnog sporazuma, što se smatra jasnim okretanjem na diplomatiju iza scene, navode izraelski mediji.

"Možda je Sjedinjenim Državama i Izraelu potreban sporedni kanal, van bombastične kampanje pritiska", napisao je novinar "Vašington posta" Dejvid Ignatijus.

Odnosi Izraela i SAD bili su ozbiljno poljuljani kada je objavljeno da je postignut sporazum u Ženevi. Netanijahu ga je oštro kritikovao, ocenivši da je "loš i opasan", a američki državni sekretar je uzvratio da Netanijahu greši.

Izrael nije jedina zemlja u regionu koja traži garancije. Ministar unutrašnjih poslova Irana šeik Rašid bin Abdulah al Kalifa zatražio je da zemlje pomenute grupe "objasne liderima i narodima regiona da sporazum koji je postignut služi da se postigne regionalna bezbednosna stabilnost", prenela je izraelska štampa izveštaj Rojtersa.

Na početku redovnog sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja Zaliva u Bahreinu on je rekao da arapske zemlje tog regiona žele da budu sigurne da sporazum neće biti na račun bezbednosti nijedne članice Saveta za saradnju zemalja Zaliva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: