"Kfor garantuje sigurnu sredinu"

Međunarodne mirovne snage na Kosovu garantovaće mirnu i sigurnu sredinu kako bi domaće i međunarodne institucije išle napred, kaže komadant NATO u Evropi.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.11.2013.

15:28

Default images

Tokom susreta s predsednicom Kosova Atifete Jahjaga, general Filip Bridlav je čestitao institucijama Kosova na naporima koje čine kako bi sve nacionalne zajednice integrisale u institucionalni život zemlje i istovremeno se izborila za normalizaciju odnosa sa susedima, saopšteno je iz kabineta predsednice Kosova.

Jahjaga je informisala komandanta snaga NATO-a o poslednjim kretanjima na Kosovu, uključujući tu i lokalne izbore, dijalog Kosova i Srbije, kao i o izgradnji bezbednosne infrastrukture.

Kosovska predsednica je zatražila da Kfor nastavi da garantuje sigurnost kako bi se stvorio ambijent koji omogućava integraciju svih zajednica i istovremeno zahvalila komandantima i pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga za doprinos koji su dali bezbednosti i razvoju Kosova.

"Predsednica Jahjaga je od vrhovnog komandanta NATO-a zatražila da se pronađu modaliteti za uspostavljanje zvaničnih odnosa NATO-a i Republike Kosovo kao deo ostvarivanja vizije naše države za eventualnu integraciju u NATO", navodi se u saopštenju.

Bridlav: Dalje smanjenje Kfora zavisi od situacije na severu

Komandant snaga NATO u Evropi američki general Filip Bridlav izjavio je danas u Prištini da dalje smanjenje mirovnih snaga na Kosovu zavisi od bezbedonosne situacije na severu Kosova.

"Nema planiranog reduciranja snaga Kfora u ovom trenutku. Mi smo često govorili da ono što mi želimo je da se eventualno transformisemo u strukture manjih snaga. Međutim, takvi potezi u strukture manjih snaga zavisice od uslova na terenu", rekao je Bridlav na konferenciji za novinare na vojnom aerodromu Kfora u Prištini.

U poređenju sa periodom kada je 50.000 mirovnih snaga bilo stacionirano na Kosovu odmah posle rata u junu mesecu 1999. godine, 14 godina posle toga NATO ima 10 puta manje snaga na Kosovu, preneo je Radio Slobodna Evropa.

General Bridlav je istovremeno potvrdio da Francuska planira da povuče svojih 320 vojnika sa Kosova zbog angažovanja u Maliju i planirane intervencije u Centralnoafričkoj Republici, preneo je Rojters.

Bridlav nije, međutim, precizirao kada će se francuske trupe povući, niti da li će biti zamenjene, javio je Rojters.

"Francuzi su doneli odluku na osnovu nekih svojih drugih angazovanja", rekao je Bridlav novinarima, ističući da će se zapovednici snaga NATO na Kosovu "postarati za ovo pitanje u kratkom roku".

Francuska se priprema da poveća broj svojih vojnika u Centralnoafričkoj Republici, svojoj bivšoj koloniji, na najmanje 1.000 kako bi sprečila da sektaško nasilje ugrozi širi region, navodi Rojters.

Francuske vojne snage u januaru su intervenisale u Maliju, takođe svojoj bivšoj koloniji, kako bi sprečile islamističke ekstremiste da preuzmu sever zemlje, a u ovoj zapadnoafričkoj zemlji i dalje se nalazi oko 2.800 francuskih vojnika.

Britanska agencija podseća da su francuski vojnici u sastavu snaga NATO na Kosovu od početka intervencije 1999. godine i da su godinama bili raspoređeni na nemirnom severu Kosova.

Rojters podseća i da najveći deo međunarodnih snaga na Kosovu čine nemački, američki i italijanski vojnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: