Potkomisija: Formiranje dve podgrupe

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2002.

15:07

Default images
Potkomisija za izradu pratećih zakona Ustavne povelje zajednice Srbije i Crne Gore, odlučila je da formira dve radne grupe koje će raditi na zakonu o sprovođenju najvišeg državnog akta buduće zajednice i povelji o ljudskim i manjinskim pravima. Predsedavajući sastanka Boško Ristić rekao je da je sledeća sednica tog tela zakazana za subotu i nedelju u Beogradu, do kada bi radne grupe trebalo da završe posao: "Sastav neće biti definisan. Dogovorili smo se da svako može da predloži člana za radnu grupu, s tim što je preporuka da to ne može da bude glomazno da bi moglo efikasno da se radi. Dakle, biće predstavnika nacionalnih manjina i eksperata u grupi koja će raditi na tekstu povelje o zaštiti ljudskih i manjinskih prava, a radnu grupu za izradu teksta Zakona o sprovođenju Ustavne povelje će činiti eksperti sva tri parlamenta".

Radnom grupom koja će raditi na predlogu zakona o sprovođenju Povelje predsedavaće Boško Ristić, a Zoran Lutovac biće zadužen za grupu koja će se baviti izradom Povelje o ljudskim i manjinskim pravima. Prema Ristićevim rečima, u obe radne grupe ući će i predstavnici DPS-a. Boško Ristić je dodao da će se predlog teksta zakona o sprovođenju Povelje bazirati na kompromisu koji je postignut u vezi sa usvajanjem same Ustavne povelje: "Posebno smo obratili pažnju na obavezu uređenog načina tranzicije nadležnosti sa saveznog na republički nivo, da definišemo koji su to zakoni koji će se primenjivati u državama članicama, koje će institucije nastaviti sa radom, koje će prestati da postoje, a koje će se institucije transformisati u skladu sa nadležnostima koje su utvrđene Ustavnom poveljom".

Prema Ristićevim rečima, Zakon o sporovođenju Povelje biće kompilacija predloga koji su dostavili Savezni ustavni sud, Savezno ministarstvo pravde, DPS, Demokratska stranka Srbije i zaključaka koje je usvojila Ustavna komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: