Štajner: Beograd i Priština o praktičnim pitanjima

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2002.

10:44

Default images

Šef Misije UN na Kosovu Mihael Štajner izjavio je u utorak da Beograd i Priština, pre pokretanje dijaloga o konačnom statusu Kosova, kroz direktne razgovore treba da se pozabave nizom praktičnih pitanja. Štajner je naveo da se ta praktična pitanja tiču prevashodno oblasti ekonomije - energetike i komunikacija, kao i prevencije kriminala, odnosno "brojnih pitanja koja su od praktičnog značaja za gradjane Kosova".

"Stav Saveta bezbednosti UN je jasan da nijedna strana ne treba da prejudicira pitanje konačnog statusa Kosova", izjavio je Štajner telefonom iz Njujorka novinarima u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li definisanje Kosova u preambuli ustvane povelje može imati poltičke posledice. Prema njegovim rečima, na Savetu bezbednosti je da donese odluku o konačnom stutusu, a trenutno se radi na ispunjavanju standarda koji treba da prethode otvaranju dijaloga o tom pitanju. On je dodao da Vašington o tome ima isti stav. Štajner je, takođe, izrazio sumnju da će tokom njegovog mandata biti pokrenut dijalog o konačnom statusu Kosova.

Šef UNMIK-a rekao je još da je prethodna dva dana, tokom susreta sa najvišim američkim zvaničnicima i predstavncima UN, dobio podršku za politiku koju misija UN sprovodi na Kosovu. Dodao je da je "jako ohrabren nepodeljenom podrškom" koju je dobio u razgovoru sa američkim zvaničnicima, pre svega sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom.

Kako je naveo, u Njujorku je sa zvaničnicima UN razgovarao o predstojećoj poseti delegacije Saveta bezbednosti, predvođene norveškim ambasadorom Oleom Kolbijem. Delegacija SB u subotu stiže u posetu Prištini, a u ponedeljak dolazi u Beograd. Delegaciju Saveta bezbednosti, dodao je, najviše će zanimati aktivnosti UNMIK-a, kosovske skupštine i drugih privremenih institucija u pokrajini, "kako bi mogli da steknu celovitu sliku o prilikama na Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: