Zasedanje Skupštine Srbije

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2002.

10:38

Default images

Posle nedelju dana pauze Skupština Srbije u utorak je počela raspravu o budžetskom paketu zakona. Usvajanju dnevnog reda svoj doprinos su ovog puta dali i poslanici Demokratske stranke Srbije, ali nisu odustali od kritika koje upućuju na završni račun i budžet. Dok DSS traži detalje o radu sadašnje vlasti i trošenju sredstava iz budžeta za 2001, poslanici opozicije odbijaju da prihvate završni račun koji se odnosi na rad Vlade u periodu od 1996. do 1999, kada je većina sadašnjih opozicionih lidera bila na vlasti. Jedan od primera koji se navodi u završnom računu jeste i trošenje 2.200.000. dinara Skupštine opštine Žagubica za izgradnju Doma za japanske penzionere. Sredstva je dalo tadašnje Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja. O drugim primerima govori ministar finansija u Vladi Srbije Božidar Đelić: "U vreme kada je Milovan Bojić bio ministar zdravlja 'Dedinje' je dalo 8 miliona dinara donacija 'S grupi', pogodite s kim je bila povezana ta grupa, naravno sa Socijalističkom partijom Srbije. 'Dedinje' je reklamirano ugovorima od 3 miliona dinara, na Radiju S, i opet pogodite s kim je taj radio bio povezan. General koji je potpisao Kumanovski sporazum je par meseci posle toga na korišćenje dobio, od Savezne vlade, vilu u Tolstojevoj, a nekoliko nedelja posle toga Republička direkcija za imovinu, a nije za to nadležna, počinje da izvodi radove u toj vuli, aceo posao dobija 'Koling', firma tadašnjeg ministra finansija", naveo je Đelić.

Nekada vodeći socijalista Branislav Ivković, sada predstavnik opozicije u Parlamentu, odbija da prihvati delove završnog računa koji se odnose na nenamensko trošenje sredstava Ministarstva za nauku i tehnologiju, na čijem je čelu bio. "Jadan ovaj narod ako će se nove vlade stalno baviti onim što je radila prethodna vlada. Pustite narod na miru i pustite taj narod u pravosudnom sistemu da na miru, časno i pošteno obavi svoj posao, valjda svestan činjenice da će neko drugi da kontroliše šta su oni uradili", rekao je on.

Završni račun nije jedina tema oko koje u Parlamentu nema saglasnosti. Različita tumačenja čuju se i kada se postavi pitanje ko će biti predsednik Srbije pošto tu dužnost prestane da obavlja Milan Milutinović. Ministar pravde u Vladi Srbije Vladan Batić kaže da "je očigledno da ne ide posao oko izbora predsednika i da treba promeniti sistem i da treba preći na sistem parlamentarne demokratije". "Ideja Demohrišćanske stranke Srbije je da, da ne bismo bili dugo u tom vakuumu, bude izvršena promena Ustava u delu koji se odnosi na izbor predsednika Republike. Mi smo pripremili te tekstove, a postoji mogućnost i da Vlada predloži izmenu Ustava, ili 50 poslanika u Skupštini ili 100.000 birača", kaže Batić. S Batićem se složio šef Poslaničkog kluba "DOS, reforme Srbije" Čedomir Jovanović.

O tome da li je, ili ne do izbora predsednika na toj funkciji predsednica Skupštine Nataša Mićić u utorak su se čula različita tumačenja. Šef Poslaničkog kluba DSS Dejan Mihajlov tvrdi da “ona nikada neće biti predsednik Republike zato što nije izabrana”, dok Nataša Mićić govori da odluku o tome neće doneti “jedan čovek”.

Još je neizvesno da li će budžet u narednim danima biti usvojen. DSS se o tome u utorak nije izjašnjavala, ali su poslanici opozicije izričiti u tome da budžet, takav kakav je, neće prihvatiti. Božidar Đelić navosi šta će se dogoditi ukoliko budžet ne bude usvojen. "Mislim da se to neće desiti, a ako se desi, onda je očigledno da imamo krizu, jer Vlada nije u stanju da obezbedi većinu za možda najvažniji zakon. Mi onda možemo sprovesti privremeno finansiranje, ali Vlada koja nije u stanju da ima većinu za budžet jednostavno nema većinu. To je onda samo predigra za glasanje o nepoverenju Vladi, ali mislim da do toga neće doći", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: