Nasilje nad ženama s invaliditetom

Podaci govore da je nasilje nad osobama s invaliditetom u Hrvatskoj u porastu, upozoreno je na panelu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.11.2013.

22:49

Default images

Žene s invaliditetom u Hrvatskoj višestruko su diskriminisane, različiti oblici nasilja najčešće dolaze iz njihove najbliže okoline.

Podaci Ministrastva unutrašnjih poslova pokazuju da je prošle godine prijavljeno nasilje nad 772 osobe s invaliditetom, među kojima je 460 žena.

Statistika govori o izuzetno velikom broju osoba s invaliditetom koje su izložene različitim oblicima nasilja, od kojih je najsnažnije verbalno, odnosno psihičko nasilje, prenosi agencija Hina.

Postoje situacije, ukazano je na okruglom stolu "Nasilje nad ženama s invaliditetom", kada se te osobe nakon završenog školovanja vraćaju kući u svoje male ruralne sredine, nakon čega im porodica na neki način zabranjuje izlazak iz kuće, druženje s prijateljima, mogućnost daljeg školovanja, zapošljavanja...

"To su međunarodne konvencije i domaće zakonodavstvo prepoznali kao oblike nasilja", naglasila je pravobranilac za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i dodala da je karakteristične oblike nasilja teško uočiti i dokazati, a bez podrške porodice žrtve se teško odlučuju da prijave nasilje.

Ukazala je na neophodnost nastavka usklađivanja zakonodavstva u vezi postupanja u slučaju nasilja, kao i edukacije na svim nivoima, dok je njena koleginica za ravnopravnost polova Višnja Ljubičić precizirala da diskriminacija postoji u svim oblastima društvenog života - medicinskoj usluzi, obrazovanju i zapošljavanju.

Prema podacima državnog Zavoda za statistiku, ističe Ljubičić, 66 odsto osoba s invaliditetom nema završenu osnovnu školu ili ima završenu samo osnovnu školu, 26 odsto osoba ih ima srednju stručnu spremu, a samo tri procenta visoku stručnu spremu.

Parametri Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dodala je, pokazuju da je zaposleno 16.000 osoba s invaliditetom, od čega su 65 odsto muškarci.

"I u toj društvenoj grupi u oblasti rada i zapošljavanja žene s invaliditetom su u nepovoljnijem statusu, što je posledica stererotipa po kojima se žena s invaliditetom, često, ne smatra ekonomski profitabilnim", upozorila je Ljubičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: