"SAD šokirane ustaškim pozdravom"

SAD su šokirane i razočarane zbog incidenata vezanih za ustaške pozdrave u Hrvatskoj, izjavio direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt department.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.11.2013.

21:33

Default images

Visoki funkcioner Stejt departmenta Džonatan Mur je dopisniku Tanjuga u Vašingtonu rekao da je "posebno zapanjujuće što je i igrač na terenu to uzvikivao".

"Izgleda je on neko ko ne zna istoriju svoje zemlje", dodao je Mur.

On je ukazao i da su "SAD upoznate da navijači, ili bolje rečeno huligani na Balkanu uzvikuju parole vezane za Srebrenicu kada se igra protiv timova iz BiH".

Prvi čovek Stejt departmenta za region Balkana je rekao da su predsednik i premijer Hrvatske pokazali da su opredeljeni za demokratsku budućnost svoje zemlje i da su to pokazali u vezi sa problemom dvojezičnih tabli u Vukovaru.

On je dodao i da Hrvatska nije jedina zemlja regiona gde postoji netolerantnost.

Hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić je tokom utakmice sa Islandom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, pozdravio navijače na Maksimiru ustaškim pozdravom "Za dom spremni", dok su juče istu parolu uzvikivali navijaču u Splitu uz druge ustaške povike.

Šimunićev potez je naišao na žestoke kritike hrvatske ali i svetske javnosti, pa je i FIFA najavila istragu protiv hrvatskog reprezentativca.

Igrača, ipak, nisu mnogo uzbudile kritike javnosti i moguća kazna, već je istakao da "nema čega da se stidi jer je igrao za svoj dom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: