Timošenkova štrajkuje glađu

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko stupila je u štrajk glađu kako bi izvršila pritisak na Janukoviča da potpiše sporazum o asocijaciji sa EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2013.

19:58

Default images

"Proglašavam neograničen štrajk glađu sa zahtevom Janukoviču da potpiše sporazum o asocijaciji i zoni slobodne trgovine sa EU", navela je Timošenkova u pismu koje je pročitao njen advokat Serhij Vlasenko na mitingu pristalica evropskih integracija u Kijevu.

Prošle sedmice vlada Ukrajine obustavila je pripreme za sporazum sa EU, za koji je prvobitno bilo planirano da bude potpisan na samitu "Istočnog partnerstva" u Vilnjusu, od 28. do 29. novembra.

Janukovič je ranije danas u obraćanju ukrajinskom narodu rekao, objašnjavajući tu odluku, da ponekad mora da pribegne teškim odlukama i rizikuje da bude neshvaćen.

"Kao što otac ne može da ostavi porodicu bez hleba, ni ja nemam pravo da ostavim ljude na milost i nemilost sudbine sa problemima koji se mogu pojaviti, ukoliko pod pritiskom koji osećamo, bude zaustavljena proizvodnja i milioni građana izbačeni na ulicu", rekao je Janukovič.

Ukrajinski predsednik je ukazao da su na putu evrointegracija najkomplikovanija bila, jesu i biće ekonomska pitanja, a da on nikada neće povući nijedan potez na štetu Ukrajine i naroda, prenela je agencija RIA Novosti.

Itartas je preneo izjavu šefa ukrajinske diplomatije Leonida Kožare da Janukovič planira da ide na samit u Vilnjus i da Kijev "ne odustaje od evrointegracija".

"Ukrajina ne odustaje od potpisivanja sporazuma o asocijaciji. Mi govorimo o obustavljanju procesa potpisivanja, o tome da danas, 25. novembra, obe strane - Ukrajina i EU - nisu spremne za taj čin", rekao je ukrajinski ministar.

"Očekivali smo da ćemo moći da se dogovorimo sa EU o kompenzaciji", rekao je sinoć premijer Ukrajine Nikolaj Azarov, govoreći o nadoknadi štete po ukrajinsku ekonomiju od smanjenja obima trgovine sa Rusijom, preneo je Itartas.

"Računali smo da će nam EU pomoći da se dogovorimo o dobijanju kredita od MMF-a. Do poslednjeg trenutka smo se nadali da ćemo uspeti da se dogovorimo sa Rusijom, nađemo uzajamno prihvatljivo rešenje, jer je pred nama bila perspektiva ograničenja izvoza u ogromnim razmerama. To je pretilo velikom posledicama za privredu", rekao je Azarov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: