EU: Ponuda za Ukrajinu važi

Čelnici EU Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo kažu da i dalje važi ponuda EU za dalje evrointegracije Ukrajine. Kritikuju Rusiju jer vrši pritisak na Kijev.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2013.

17:36

Default images

“Izražavamo snažno neslaganje sa ruskim stavom”, stoji u zajedničkom saopštenju predsednika Evropske komisije Baroza i Evropskog saveta Hermana van Rompeja nakon što je Ukrajina prošle nedelje odustala od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa EU.

"Uvereni smo da je potpisivanje Sporazuma o prodruživanju i DCFTA (Produbljeni i obuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini), najambicioznijeg sporazuma koji je EU ikada ponudila, daje najbolju moguću podršku ukrajinskoj ekonomskoj situaciji, reformskom kursu i modernizaciji", navedeno je u saopštenju iz Brisela.

Ukrajina je u četvrtak suspendovala pripreme za potpisivanje tog sporazuma, a ukrajinski predsednik Viktor Janukovič u razgovoru s predsednicom Litvanije Dalom Gribauskajte je, kako tvrdi njena savetnica rekla da Kijev ne može da ga potpiše SSP zbog ekonomskog pritiska i ucena Rusije.

Ta savetnica je navela da je Janukovič rekao da Ukrajina nije izdržala ekonomski pritisak i ucene Rusije i da bi šteta Ukrajine bila više milijardi dolara. Zapadne agencije navode da je vlada predsednika Viktora Janukoviča bila je primorana na ovaj korak nakon što je Rusija zapretila ekonomskim sankcijama i obustavom isporuke gasa ukoliko Ukrajina potpiše sporazum, što je trebalo da učini 28. novembra na samitu zemalja Istočnog partnerstva u Viljnusu.

Umesto toga, Janukovič je najavio početak dijaloga o ekonomskoj saradnji Ukrajine sa Rusijom, koja teži da kroz carinsku uniju sa bivšim sovjetskim republikama istisne EU iz svoje interesne sfere. Barozo i van Rompej su istakli da približavanje bivših sovjetskih republika Briselu ne ide na račun bliskih odnosa tih država sa Rusijom i da je što tešnja ekonomska saradnja u zajedničkom interesu. “

Ukrajina bi trebalo da slobodno odlučuje o tome kakve će odnose imati sa EU”, naglasili su predsednici u saopštenju.

Pre Baroza i Van Rompeja, oštre kritike na račun Rusije uputili su šefovi diplomatija Švedske i Poljske, a pritisak Moskve na Kijev osudila je i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medjutim optužio evropske države da su vršile pritisak na Ukrajinu kako bi potpisala sporazum o pridrživanju s Evropskom unijom. "U suštini, mi smo čuli pretnje naših evropskih kolega prema Ukrajini, sve do pomoći u organizovanju masovnih protesta", rekao je Putin.

Juče je na ulice Kijeva izašlo 50.000 ljudi tražeći da se sporazum o pridruživanju s EU, kako je i planirano ove nedelje potpiše na samitu EU u Vilnjusu, a nove demonstracije bile su i danas.

Jedan od uslova za potpisivanje Sporazuma o pridrživanju je bilo da se iz zatvora oslobodi bivša premijerka Julija Timošenko koja je osuđena na sedmogodišnju kaznu zavora zbog prekoračenja ovlašćenja, što EU smatra politički motivisanim procesom. Ukrajinski parlament je prošle nedelje uoči odluke vlade o suspenziji pregovora s EU, odbio da donese zakon kojim bi se Timošenko oslobodila iz zatvora.

Janukovič: Teška odluka, doneta iz ekonomskih razloga

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič rekao je da je bilo teško doneti odluku o obustavljanju priprema za potpisivanje značajnog sporazuma sa Evropskom unijom i da je ona morala da bude doneta iz ekonomskih razloga.

Istovremeno, šef ukrajinske države, koji je trebalo da u petak potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU na samitu zemalja Istočnog partnerstva u Vilnjusu, rekao je u televizijskom obraćanju da nije bilo druge alternative nego da se u Ukrajini stvori "društvo evropskih standarda", prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: