Bogovađa i dalje protiv azilanata

Roditelji u Bogovađi i dalje ne dozvoljavaju deci da idu na nastavu, tražeći od nadležnih da reše problem smeštaja azilanata u tom mestu.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 18.11.2013.

23:35

Default images

Ipak, u ponedeljak je došlo na nastavu u OŠ "Mile Dubljević" više đaka nego u petak, pa su se u školi pojavila 33 đaka, od 72 koliko pohađa ovo izdvojeno odeljenje, piše Danas.

Iz Republičke prosvetne inspekcije poručuju da je osnovna škola obavezna i da niko nema pravo da sprečava decu da idu u školu.

Ukoliko se utvrdi da su učenici neopravdano izostali sa nastave, protiv roditelja će biti podnete prekršajne prijave, izjavio je za Danas Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

U školi "Mile Dubljević“ kažu da razumeju zabrinutost roditelja za bezbednost njihove dece, ali da ne opravdavaju to što im brane da dolaze na nastavu. Pomoćnica direktora Svetlana Kovačević navodi da je škola preduzela sve mere iz njihove nadležnosti, formirala tim za bezbednost i o dešavanjima obavestila školsku upravu i opštinsku prosvetnu inspekciju.

"Deca su u školi bezbedna, azilanti tu ne dolaze. Preduzeli smo mere da deca koja putuju budu u školi do dolaska autobusa i da ih do stanice isprati neko od zaposlenih u školi. U vreme odlaska i dolaska učenika na nastavu pojačane su policijske patrole u centru Bogovađe", kaže za Danas Kovačevićeva, napominjući da nikakvih incidenata sa azilantima dosad nije bilo.

Ona dodaje da su lane nastavu u ovoj školi pohađala dva učenika iz Somalije i da nije bilo nikakvih problema, te da ove godine među đacima nema dece azilanata.

Velimir Tmušić kaže za Danas da Republička prosvetna inspekcija nije obaveštena da u Bogovađi deo učenika ne dolazi na nastavu i da će se time pozabaviti već danas. Tmušić navodi da je za bezbednost učenika u obrazovnim ustanovama odgovorna uprava škole, a za bezbednost od škole do kuće i lokalna samouprava i policija. "Azilanti i škola nemaju nikakve veze i svako sprečavanje učenika da dolaze u školu zarad ostvarivanja nekih ciljeva je zloupotreba dece. Ukoliko prosvetna inspekcija utvrdi da su učenici neopravdano izostali sa nastave, protiv njihovih roditelja će biti podnete prekršajne prijave", kaže Tmušić.

On navodi da je sličnih primera bilo i ranije, od toga da su roditelji protestovali zbog zamene učiteljica ili dolaska novih đaka u odeljenje, a poslednji takav slučaj zabeležen je u osnovnoj školi u Batajnici. Tmušić kaže da roditelji odustaju od takvog ponašanja kada im bude zaprećeno prijavom, ali nema podatke da je neko kažnjen jer je detetu branio da ide u školu.

List Danas je pokušao da razgovara i sa opštinskom prosvetnom inspektorkom Dragicom Milošević, ali kako je novinaru tog lista rečeno, ona u ponedeljak nije radila.

"Odnos meštana i azilanata - jedan prema jedan"

Radoš Đurović, izvršni direktor nevladine organizacije Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, istakao je da je u Bogovađi trenutno broj lokalnog stanovništva i tražilaca azila jedan prema jedan, te da je potrebno da država što pre reaguje i reši humanitarnu krizu u ovom mestu.

Naime, Đurović je na konferenciji za novinare naglasio da oko 300 tražilaca azila, najpre iz Sirije, Somalije, Iraka, Pakistana i Avganistana, luta po šumama i njivama i nema elementarne uslove za život.

Kako je kazao, ovo pitanje bi se rešilo ukoliko bi se širom Srbije otvorili novi centri za prihvat azilanata, ali i ubrzala procedura, jer bi se na taj način videlo ko zaista traži azil, a kome to služi za odlazak u drugu državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: