DS: Vlada pogazila volju Beograđana

Lider DS-a Dragan Đilas izjavio da danas u Beogradu nije uveden privremeni organ nego privremena uprava i da je Vlada Srbije pogazila volju Beograđana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2013.

19:13

Default images

"Vlada nije vodila računa o sastavu raspuštenog gradskog parlamenta, a privremeni organ bi trebalo bi da poštuje izbornu volju građana", rekao je Đilas.

On je podsetio na izbornu volju od 6. maja 2012. kada je ubedljivo najviše glasova osvojila lista koju je predvodila Demokratska stranka. DS je, međutim, pristala da ima jednog svog kandidata u privremenom veću.

To je Tatjana Pašić, donedavno zamenica gradonačelnika Dragana Đilasa.

Đilas, međutim, kaže da su Pašićevu predložili jer DS želi da bude odgovoran prema građanima i jer želi da Beograd funkcioniše normalno.

"Tanja Pašić će učestvovati u veću ukoliko ono bude radilo skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i ukoliko ne bude zloupotrebljavano, kako se to već nedeljama najavljuje", rekao je Đilas.

On ističe da je stranka koja ima manje odbornika od DS-a, a to je SNS, dobila više mesta u veću, što nije u skladu sa zakonom. On dodaje da je vlada delimično promenila svoj stav od potpunog odbijanja da DS-u da mesto u veću do toga da da samo jedno.

"Nemoguće je, u skladu sa zakonom, da stranka koja je manje dobila na izborima ima više članova u veću", rekao je Đilas i podsetio da je DS na lokalnim izborima prošle godine osvojila 50 od ukupno 110 odborničkih mesta.

Demokratska stranka je, podsetimo, pre nekoliko dana predložila dva kandidata za članove privremenog veća Beograda, Živorada Anđelkovića i Tatjanu Pašić.

Privremeno veće Beograda čine Siniša Mali i Nebojša Čović ispred SNS, Andreja Mladenović-DSS, Nikola Nikodijević-SPS i Tatjana Pašić-DS.
Predsednika tog organa biće Siniša Mali, savetnik za privredu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Đilas je rekao i da je nezadovoljan zato što je za predsednika privremenog veća izabran jedini čovek koji nema nikakvo iskustvo sa lokalnom samoupravom.

Lider DS-a je dodao i da od danas teku rokovi za raspisivanje vanrednih izbora za grad Beograd, kao i da očekuje da će vlast maksimalno odložiti te izbore "kako bi još nekoliko meseci mogli da izmišljaju afere i lažno optužuju ljude".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: