OEBS zadovoljan, izbori bili mirni

Šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Žan-Klod Šlumberger pozdravio je što je glasanje u tri biračka centra u severnom delu Kosovske Mitrovice proteklo mirno.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.11.2013.

20:48

Default images

On je naveo da se se birački materijal i članovi odbora prebacuju do centra za brojanje i rezultate Centralne izborne komisije u Prištini. Predstavnici OEBS-a su oko 20.30 sati napustili severni deo Kosovske Mitrovice, sa kompletnim izbornim materijalom sa današnjeg ponovljenog glasanja u ovom gradu.

Više od 20 džipova OEBS-a, oko 20.30 sati napustilo je dvorište škole "Sveti Sava", a pripadnici ove misije su poneli glasački materijal i izborne listiće koji će biti prebrojani kasnije večeras u Centru za brojanje i rezultate u Kosovu Polju.

Izborni materijal iz severnog dela Kosovske Mitrovice, koji je transportovan vozilima OEBS-a, obezbeđivali su pripadnici kosovske i Euleks policije.

"Uz slaganje Centralne izborne komisije, OEBS i članovi biračkih odbora spakovali su sav izborni materijal i mi sada prebacujemo članove odbora i materijal do centra za brojanje i rezultate Centralne izbore komisije u Prištini, gde će glasački listići biti izbrojani", izjavio je večeras Šlumberger, saopštio je OEBS.

On je izrazio zadovoljstvo što danas nije bilo incidenata, kao i angažovanjem svih zaduženih za bezbednost.

"Veoma sam zadovoljan što danas nije bilo incidenata i što je glasanje dobro proteklo. Svi akteri odgovorni za bezbednost - kosovska policija, Euleks i Kfor kao i politički subjekti koji su učestvovali na izborima u Severnoj Mitrovici doprineli su ovom mirnom okruženju", istakao je Šlumberger.

On je dodao da su svih 27 biračkih mesta u tri biračka centra otvorena na vreme i bila dostupna do 19.00 časova.

Šlumberger je pohvalio kosovsku policiju, Euleks i Kfor povodom, kako je ocenio, odlično obavljenog posla i zahvalio im se na podrššci.

Ponavljanje glasanja organizovano je danas, posle odluke kosovske Centralne izborne komisije da poništi ishod prvog kruga lokalnih izbora u ova tri biračka centra.

Odluka je doneta nakon nasilnih incidenata koji su se desili 3. novembra, tokom kojih je bezbednost OEBS-ovog osoblja koje je olakšavalo sprovođenje izbora kao i članova biračkih odbora bila dovedena u pitanje, a izborni materijal narušen, navodi OEBS.

OEBS podseća i da je njegova uloga da olakšava sprovođenje izbora u četiri opštine na severu Kosova u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine, od 19. aprila, pod pokroviteljstvom EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: