Ivanović: Možda sam već pobedio

Kandidat Građanske inicijative SDP za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović, zadovoljan je izlažnošću na ponovljenim izborima.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.11.2013.

21:09

Default images

On veruje da će ići u drugi krug, mada je možda, kako je večeras rekao, već i pobedio.

"Mi smo zadovoljni rezultatom. Naša procena je da imamo više od 1.500 glasova, to su glasovi za koje smo dobili potvrdu, a verovatno da imamo i više od tog broja, što znači da ću sigurno ići u drugi krug, a ne znam da li sam i definitivno pobedio", rekao je Ivanović posle zatvaranja birališta.

On je napomenuo da se nada da će već sutra nakon brojanja glasova to biti poznato i naglasio da je važno da glasovi budu što brže prebrojani jer to umanjuje mogućnost za manipulacije.

Prema podacima Gradjanske liste "Sloboda, demokratija, pravda", čiji je Ivanović kandidat, u tri biračka centra u Mitrovici danas su na izbore izašla 5.232 birača, što je 22,4 odsto, što nije definitivan broj, jer tim glasovima treba da se pripoje i oni od 3. novembra, kao i uslovni glasovi.

Kod uslovnih glasova, napomenuo je Ivanović, moguće su manipulacije, jer je uglavnom reč o ljudima koji se nisu našli na biračkom spisku.

"U nekoliko slučajeva evidentirali smo ljude koji nisu iz Mitrovice, pa je tako kandidat za odbornika opštine Zvečan glasao u Mitrovici, mada ima još slučajeva da su ljudi iz pojedinih gradova u centralnoj Srbiji pokušali da glasaju", naveo je Ivanović.

Za takve propuste, on je okrivio pojedine ljude u biračkim odborima. "Nažalost, to su naši sugradjani koji se služe manipulacijama da po svaku cenu dobiju glas više", rekao je Ivanović.

Ivanović je, medjutim, kazao da nije bilo potrebno nositi glasačke kutije u centar za prebrojavanje u Kosovu Polju, jer izbori "nikada bezbedniji" nisu bili.

"Ovoliku koncentraciju vojne i policijske sile od 1999. godine ne pamtim. Mislim da su na delu političke igre za koje ne vidim motiv, niti uzrok i ono što je važno je da se CIK i OEBS moraju dogovoriti jer mi smo žrtve njihovog prepucavanja", rekao je on.

Dodao je da rezultati prvog kruga izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici još nisu definitivni i biće poznati nakon što se dodaju i glasovi sa dva biračka mesta u naselju Bošnjačka mahala, tri u Suvom Dolu i jednog u Mikro naselju.

Prema njegovim informacijama, glasanje je poništeno na šest biračkih mesta pa je kandidat za gradonačelnika Demokratske partije Kosova Agim Deva sa 1.180 pao na 580 glasova, a samostalni kandidat Adrijana Hodžić sa 460 na 189 glasova.

Ivanović je dodao i da ga brine pokušaj manipulacije uslovnim glasovima kojih je oko 1.000.

Predsednica CIK-a Valjdeta Daka je rekla da je shodno zakonskim ovlašćenjima i na osnovu predloga OEBS, Komisija odlučila da se brojanje glasova izvrši u Centru za brojanje i rezultate izbora u Kosovu Polju, a ne u Mitrovici.

Izbori u severnoj Kosovskoj Mitrovici ponovljeni su danas u tri biračka centra gde je pravo glasa imalo oko 23.000 birača jer su 3. novembra nepoznati napadači razbili kutije sa glasovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: