Atina:40 godina od gušenja protesta

Više od 10.000 Grka je u centru Atine, demonstracijama zbog mera štednje, obeležilo 40 godina studentskih protesta koje je nasilno ugušila tadašnja vojna hunta.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.11.2013.

18:43

Default images

Godišnji skup održan je u trenutku kada međunarodni kreditori počinju novu rundu pregovora u Atini, kako bi odlučili da li da Grčkoj isplate dodatna sredstva u okviru paketa pomoći.

Više od 10.000 ljudi okupilo se ispred zgrade parlamenta na Trgu Sintagma, mašući zastavama i uz transparente "MMF, EU napolje!", a protest je održan i u drugom najvećem gradu u zemlji Solunu.

Oko 7.000 policajaca staralo se za bezbednost na ulicama grčke prestonice, dok su na trgu bili rasporedjeni pripadnici odreda za razbijanje demonstracija, javio je Rojters.

Okupljeni su skandirali "Fašizam nikada više!", a zatim su protest završili tri kilometra dalje, ispred zgrade ambasade SAD, države koja je, kako mnogi veruju, podržavala vojnu vlast koja je upravljala Grčkom od 1967. do 1974. godine.

U gušenju pobune protiv vojne hunte 17. novembra 1973. godine, koju su organizovali studenti na Politehničkoj školi u Atini, ubijeno je više desetina ljudi.

Grčka je, u okviru paketa pomoći za izlazak iz krize, morala da poveća porez i smanji plate i penzije, a hiljade radnji su zatvorene, nezaposlenost je znatno porasla, dok je životni standard opao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: