Tirana da se posavetuje s regionom

Tirana treba da se posavetuje sa susednim zemljama o zdravstvenim i bezbednosnim posledicama ukoliko se na njenoj teritoriji bude uništavalo sirijsko oružje.

Izvor: Beta

Petak, 15.11.2013.

20:45

Default images

Izvori u Evropskoj komisiji su stavili do znanja da je vlada u Tirani trebalo da se posavetuje sa susednim zemljama o zdravstvenim i bezbednosnim posledicama danas očekivane odluke hoće li Albanija prihvatiti zahtev SAD da na svojoj teritoriji uništi veću količinu hemijskog oružja iz Sirije.

Ovi zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, agenciji Beta su rekli da to jeste suverena odluka Albanije, ali je potpuno osnovana zabrinutost ljudi u toj zemlji, koji masovno negoduju jer su uvereni da albanske vlasti nemaju tehnoloških sposobnosti za uništavanje hemijskog oružja.

Reč je o oko hiljadu tona hemijskog oružja koje bi trebalo da bude uništeno na poligonima blizu Tirane i kod Elbasana.

Takođe zbog takve mogućnosti, vlada u Tirani bi morala prethodno da čuje šta o tome misle vlasti susednih zemalja, iako Vašington od Tirane traži da, u okviru saradnje Albanije i SAD u sklopu NATO, to bude sprovedeno.

Portparol u Evropskoj komisiji Majkl Man je zvanično novinarima saopštio da će se reagovati kad se sazna odluka vlade u Tirani o tome, isto kao i ocena svetske Organizacije za zabranu hemijskog oružja, a EU bi možda mogla i pružiti svu eventualnu pomoć.

On je to rekao na redovnoj konferenciji za novinare i time uzvratio na pitanje albanskih novinara da li će EU i EK prepustiti sudbini Albaniju koja je teško pogođena ekonomsko-finansijskom krizom da za novčanu nadoknadu, iako tehnološki za to nije sposobna, krene u uništavanje hemijskog oružja, što bi zatrovalo životnu sredinu i ljude u Albaniji i susednim zemljama.

Albanski premijer Edi Rama je rekao da će sva pitanja zaštite prirodne sredine iI bezbednosti biti proučena, a naveo je i da Tirana za uništavanje hemijskog oružja može očekivati određenu finansijsku nadoknadu.

Izvori u Evropskoj komisiji su nezvanično prihvatili ocenu da je američki pritisak na vladu u Tirani da to prihvati veoma snažan, a posebno su ukazali na to da je "vrlo agresivna" bila izjava američkog ambasadora u Albaniji Aleksandera Arvizua da je on u kontaktu s NATO partnerima i da bi Vašington bio "nezadovoljan" ako bi albanske vlasti odbile da pristanu na uništavanje sirijskog hemijskog oružja.

Američki ambasador je albanskoj televiziji izjavio da je Vašington "dao sva objašnjenja i ponudio sva moguća jemstva Tirani‌ tako da SAD očekuju povoljnu odluku" vlade u Tirani.

Na hiljade albanskih demonstranata su proteklih dana negodovali u Tirani i drugim gradovima u toj zemlji protiv pritiska Vašingtona da Albanija prihvati uništavanje hemijskog oružja, a prvi put su se pojavile i antiameričke poruke i parole u dosad Americi veoma naklonjenoj Albaniji.

Predstavnici albanskih organizacija za zaštitu prirodne sredine ističu da su "protiv takvog oružja, a ne protiv Amerike".

Ovim povodom se oglasio i Međunarodni institut za istraživanje mira u Stokholmu s porukom da "i zaštita i bezbednosna pitanja moraju biti pomno proučena u slučaju da od Albanije bude zatraženo" da uništi sirijsko hemijsko oružje.

U četrvtak je u albanskoj Skupštini u Tirani održana debata o uništavanju sirijskog hemijskog oružja u Albaniji. Istovremeno u glavnom gradu Albanije građani su protestovali protiv te odluke.

Lavrov: Hitno sazvati Ženevu 2

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio Brahimiju da je neophodno hitno sazivanje foruma Ženeva 2 o sirijskoj krizi.

Lavrov je danas obavio telefonski razgovor sa specijalnim izaslanikom UN i Arapske lige za Siriju Lakdarom Brahimijem u okviru priprema za ženevsku mirovnu konferenciju o Siriji.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Lavrov je istakao neophodnost hitnog sazivanja ovog foruma poznatog kao Ženeva 2” kojim treba da bude otvoren unutar-sirijski dijalog, baziran na prethodnim razgovorima u Švajcarskoj, prenela je agencija Itar - Tas.

Obe strane izrazile su nadu da će konsultativni sastanak u formatu Rusija - SAD - UN u Ženevi biti održan nakon 25. novembra, kada bi trebalo da bude donet sporazum o otvorenim pitanjima, uključujući i učesće stranih delegacija u razgovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: