Tirana: Protesti i debata o Siriji

Danas je u albanskoj Skupštini u Tirani održana debata o uništavanju sirijskog hemijskog oružja u Albaniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2013.

20:28

Default images

U jutarnjim satima u albanskoj prestonici održani su protesti studenata, a neposredno pre zasedanja Skupštine i protesti civilnog društva protiv mogućeg skladištenja tog oružja u zemlji.

Na početku zasedanja, na čijem je dnevnom redu bilo nekoliko važnih pitanja, desničarski poslanici su insistirali na vladinoj transparentnosti po pitanju uništavanja hemijskog oružja iz Sirije, zatraživši od premijera Edi Rame objašnjenje, prenela je albanska agencija ATA.

Predsednik skupštine Iljir Meta je, u odgovoru na te zahteve, obavestio poslanike da je premijer u zvaničnoj poseti Crnoj Gori i pozvao opoziciju da, u saglasnosti s procedurom, deponuju taj svoj zahtev za hitan odgovor premijera.

U međuvremenu je portparol Evropske komisije Majkl Man danas izjavio da "o uništavanju sirijskog hemijskog oružja odlučuje Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), a ne Evropska komisija i da konačna odluka o tome gde će ono biti uništeno još nije doneta".

"Proces uništavanja tog oružja je međunarodno pitanje, a ne albansko", rekao je Man, odgovarajući u Briselu na pitanje albanskih novinara o uništavanju sirijskog hemijskog oružja.

On je dodao da će bezbednost tog procesa biti zagarantovana i da on neće predstavljati pretnju ljudima, bez obzira koja zemlja bude određena za njegovo uništavanje.

Iljir Meta je ranije danas poručio demonstrantima da "nijedna odluka neće biti doneta dok se prvo ne čuje glas naroda".

Meta je nekoliko minuta, neposredno pred plenarnu skupštinsku sednicu, proveo sa demonstrantima, ubeđujući ih da po pitanju sirijskog hemijskog oružja neće biti doneta odluka pre nego što se "prvo čuje glas svih albanskih građana".

Od kako se u Albaniji proširila vest da je moguće da će u toj zemlji biti skladišteno sirijsko hemijsko oružje, održano je više protesta.

Albanija se pominje u nekoliko svetskih medija kao potencijalna destinacija za oružje koje sirijski predsednik Bašar al Asad namerava da preda međunarodnoj zajednici.

Premijer Albanije, socijalista Edi Rama, koji je preuzeo premijersku funkciju pre dva meseca, potvrdio je nedavno da je razgovarao telefonom o ovom pitanju sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, ali da za sada odluka nije doneta.

Francuska, Belgija i Albanija se pominju kao moguća mesta za uništavanje sirijskog hemijskog oružja, kojeg ima oko 1.000 tona.

Portparol belgijskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je za AFP kako su SAD u oktobru kontaktirale nekoliko svojih saveznika, uključujući i Albaniju, zbog moguće pomoći u uništavanju sirijskog hemijskog arsenala.

Amerikanci su, kako su prenele agencije, povodom toga kontaktirali i Norvešku, ali je Norveška odbila taj predlog.

Pre šest godina je potvrđeno da je Albanija uništila sopstvene zalihe hemijskog oružja iz doba Envera Hodže.

Prema rezoluciji 2118 Saveta bezbednosti UN, koja je usvojena u septembru, ceo sirijski hemijski arsenal, koji se procenjuje na 1.000 tona, trebalo bi da bude uništen do 30. juna sledeće godine.

Za operaciju uništavanja sirijskog hemijskog arsenala, koja je dogovorena pošto je u avgustu više stotina ljudi poginulo u hemijskom napadu u Damasku, nadležna je Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: