Srbiju u Hagu brani osam svedoka

Na javnoj raspravi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu povodom međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid našu stranu zastupaće osam svedoka, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 12.11.2013.

22:45

Default images

List navodi da će stavove Zagreba braniti 12 svedoka.

Za veliku pravnu bitku na proleće Beograd je odabrao tim u kome su desetak domaćih i stranih stručnjaka, a jedan od njih je Vilijam Šabas, profesor međunarodnog prava na Midlseks univerzitetu u Londonu.

"Već nekoliko godina savetujem srpsku vladu u procesu koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu", potvrdio je Šabas za "Novosti" koji u ovom trenutku nije mogao da komentariše tok priprema.

Ovaj profesor je i ugledni stručnjak za ljudska prava, genocid i smrtne kazne i 2009. godine izabran je za predsednika Međunarodne asocijacije za studije genocida.

Savo Štrbac iz Centra "Veritas", jedini stručni svedok Srbije, rekao je "Novostima" da je srpskoj strani poznato koliko je svedoka prijavio Zagreb.

"Njihova imena ne smeju da se iznose u javnost, kako se na te ljude ne bi vršio pritisak. Osim usmenih, sudu su već dostavljena i pisana svedočenja ljudi koji se neće pojavljivati na usmenom delu procesa.

Ostalih sedam srpskih svedoka su oni koji imaju neposredna saznanja o događajima, za koje naša strana tvrdi da su genocidne radnje, bilo zato što su sami bili žrtve ili su to bili članovi njihovih porodica", rekao je on.

Od 12 svedoka koje je prijavio Zagreb, tri će biti stručna.

Prema pisanju hrvatskih medija, jedan od partnera njihovog pravnog tima biće Džejms Kroford, profesor Kembridža i ekspert za međunarodno pravo. On je branio stavove vlade Velike Britanije u procesu o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova pred ovim istim sudom u Hagu, pobijajući tezu da je ono protivno međunarodnom pravu.

Ime Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava, neki mediji pomenuli su kao svedoka hrvatske strane, ali ona to nije želela da komentariše, navode "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: