Stanovi za jevrejske naseljenike

Izrael planira da izgradi 24.000 stanova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, saopštio je levičarski pokret Mir sada.

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2013.

20:04

Default images

Taj pokret, koji prati širenje jevrejskih naselja, precizirao je da je Ministarstvo stanovanja izdalo tendere krajem prošlog meseca da se pripreme planovi za izgradnju, ali da to ne znači da će ona odmah početi.

"S tenderima za planiranje, ono što vidimo je vrlo rana faza koja može otvoriti vrata za izgradnju, ne kraktoročno, već nakon nekoliko godina", navedeno je u saopštenju pokreta koji se protivi izgradnji novih domova za Jevreje na teritoriji na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Mir sada je međutim objasnio da je potencijal za 19.786 stambenih jedinica na Zapadnoj obali i 4.000 u istočnom Jerusalimu vrlo važan indikator o odnosu vlade prema budućoj izgradnji i to dok vodi pregovore sa Palestincima o razmeni teritorija za mir.

Jedan plan se odnosi na izgrdnju u krajnje osetljivom području između Jerusalima i Ramale, gde je sedište palestinske vlade i mogao bi da omete svaki napor da se postigne dogovor o budućnosti svetog grada.

"Objavljivanje tendera za planiranje je nedvosmisleni dokaz da Netanijahu (izraelski premijer Benjamin) namerava da spreči stvarne šanse za sporazum o dvodržavnom rešenju do koga bi se došlo pregovorima", naveo je Mir sada, dodavši da su tenderi uključivali planiranje dodatnih 1.200 stambenih jedinica u području E1 kraj Jeruslima, gde je pod pritiskom SAD Izrael suspendovao ranije planove da izgradi više od 3.000 domova za jevrejske naseljenike".

Izraelski politički izvori su rekli da je Netanijahu čuvši za novi plan E 1 brzo naredio da se on takođe zamrzne, preneo je Rojters.

Tenderi su objavljeni na vladinom sajtu prošle nedelje pre posete američkog državnog sekretara Džona Kerija, koga su dočekali ljutiti Palestinci zbog ranije najavljenih projekata za izgradnju oko 3.500 stanova za jevrejske naseljenike.

Palestinci nisu odmah komentarisali najnovije planove, a portparol izraelskog ministrastva je potvrdio da su objavljeni, dodavši da samo mali deo takvih planova dovede do stvarne izgradnje.

Palestinci strahuju da neće imati povezanu i održivu državu zbog jevrejskih naselja podignutih na teritorijma osvojenim u šestodnevnom ratu 1967. godine.

U više od 100 naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi oko pola miliona Jevreja.

Naselja su nelegalna po međunarodnom pravu, što Izrael osporava.

SAD ih takođe smatraju nelegalnim.

Keri je za vreme posete javno apelovao da se širenje naselja ograniči "što je moguće više" kako bi se doprinelo da pregovori urode plodm.

Netanijahu je međutim optužio Palestince da stvaraju veštačke krize oko širenja naselja, tvrdeći da se uglavnom gradi u područjima koje Izrael namerava da zdrži na osnovu budućeg mirovnog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: