Pastor: Platforma nije ultimatum

Platforma o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju Vojvodine nije ultimatum, izjavio je predsednik vojvodjanskog parlamenta Ištvan Pastor.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2013.

23:51

Default images

On smatra da platforma, koja će sutra biti na dnevnom redu Skupštine Vojvodine, predstavlja korak ka rešavanju pitanja finansiranja pokrajine.

To nije dokument ultimatumskog karaktera, nego polazna osnova za traženje kompromisa. Stalo nam je do toga da se pristupi pronalaženju kompromisa, i da se taj kompromis nadje” – rekao je Pastor u emisiji Radio Subotice.

On je podsetio da Platforma polazi od toga da ono što je direktan budžetski prihod na području Vojvodine automatski pripadne pokrajini, a da se, u slučaju da ta sredstva nisu dovoljna za ispunjavanje obaveze, sedam odsto republičkog budžeta pripadne pokrajini, a nedostajući deo sredstava obezbedi iz indirektnih budžetskih prihoda.

„Mislimo da je to jedino moguće rešenje, mislimo da je to u okvirima sadašnjih ustavnih mogućnosti i susretljivo sa evropskom praksom sličnih rešenja u državama gde postoji jedna vrsta decentralizacije poreske uprave” – rekao je Pastor.

On je dodao da se insistira na tome da se „napokon krene sa pregovorima izmedju predstavnika republičke i pokrajinske Vlade”.

„Sa naše strane, našem delu pregovaračkog tima, uslovno govoreći, ovaj dokument je podloga. Mislimo da na bazi ovog dokumenta relativno brzo možemo doći do nacrta zakona koji bi onda, posle toga, trebao biti pred Skupštinom Srbije”, rekao je Pastor.

On kaže da finansiranje Vojvodine nije „pitanje hira, već pitanje egzistencije i načina života”.

Pastor smatra da je od 2007. godine do danas, Vojvodina uskraćena za blizu 100 milijardi dinara, koliko zbog nepoštovanja ustavnih odredbi nije uplaćeno u vojvodjanski budžet.

„Ako za 5-6 godina sa jednog prostora izvučete 100 milijardi dinara, tako što uberete, pa se negde drugde to kanališe, a ovde se ne vraća, onda se ne možemo čuditi statističkim podacima koji pokazuju da vojvodjanski prostor, u odnosu na neke druge delove republike permanentno tone” – rekao je.

Pastor smatra da će Predlog platforme na sutrašnjoj sednici sigurno biti usvojen, te da „postoji mogućnost da neki delovi sadašnje opozicije u Skupštini imaju pozitivan stav” prema ovom dokumentu, i da su o tome „vodjeni pozadinski razgovori”. Nije, medjutim, preciziro o kojim delovima opozicije se radi.

Pastor je još jednom izrazio nadu da ovaj dokument neće biti kamen spoticanja, odnosno povod tenzija republičke i pokrajinske Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: