UN: Privatnost važi i na internetu

Brazil i Nemačka danas su predstavili rezoluciju Generalnoj skupštini UN kojom se od svih članica traži da prošire međunarodno zajamčeno pravo na privatnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2013.

23:10

Default images

To proširenje privatnosti važilo bi i za internet i druge elektronske komunikacije

Predlog rezolucije je sačinjen posle navoda da su SAD prisluškivale strane lidere, izmedju ostalih brazilsku predsednicu Dilmu Rusef i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

U nacrtu rezolucije se ne navode SAD ili druga zemlja koja je ugrožavala privatnsot.

Rezolucije Genralne skupštine UN nisu pravno obavezujuće, ali odražavaju mišljenje u svetu i imaju izvesnu moralnu i političku težinu.

Nemački ambasador Peter Viting predstavljajući rezoluciju rekao je da danas izgleda da nema tehničkih ograničenja za pristup i čuvanje privatnih podataka, ali i upitao da li bi trebalo da bude dozvoljeno sve sto je tehnički izvedivo.

"Gde povlačiumo liniju izmedju legitimnih bezbednosnih strahovanja i individualnih prava na privatnost? I kako da osiguramo da ljudska prava budu efikasno zaštićena na internetu i van interneta", rekao je Vitig pred odbrom Generalne skupštine koji se bavi ljudskim pravima.

Brazilski amabasdor Antonio de Aguiar Patriota je rekao da "u odsustvu prava na privatnost, ne može biti istinske slobode misljenja i izažavanja, i zapravo demokratije".

U nacrtu rezolucije se predlaže proširivanje zaštite ljudskih prava iz Medjunarodnog ugovora o civilnim i političkim pravima na elektronsku komunikaciju i privatnost. Traži se da prava koja ljudi imaju van interneta, imaju i na internetu, posebno pravo na privatnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: