Mićunović:Pripremiti promenu Ustava

Trebalo bi pokrenuti pripreme za promenu Ustava, poručuje za Danas Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2013.

22:40

Default images

Ustav Srbije usvojen je u Narodnoj skupštini 8. novembra 2006, na pravoslavnu slavu Sveti Dimitrije, zbog čega je nazivan i „mitrovdanskim“. Za taj akt glasali su poslanici tada vladajućih DSS, DS i G17 plus, kao i SPS i SRS. Protiv su bili LDP i LSV. Usvojen je posle referenduma, koji je trajao dva dana.

Mićunović ističe da je Srbija država „koja vrlo često menja ustave, što samo govori da nemamo nekakvu stabilnost društva i institucija, koja bi omogućila da se tako često ne menjaju vrednosti, a time i osnovni akti“.

„Ali, bilo kako bilo, očigledno je da sadašnji ustav treba da se više prilagodi stvarnosti. Nije samo problem u vezi s definisanjem Preambule i nekih drugih članova, već bi Ustav trebalo modernizovati u onom smislu koji bi bio prilagođen evropskom zakonodavstvu. Jedan deo obaveza smo preuzeli našim kandidovanjem za ulazak u EU i pristupanjem Savetu Evrope. Nema više takvog pravnog suvereniteta da svaka država može da pravi ustav baš kako ona hoće. Postoje međunarodne obaveze koje moraju da budu uključene u taj najviši pravni akt. Mnoge stvari moraju da se prilagode situaciji i realnosti, kako naša zemlja danas izgleda i, naravno kakav je njen međunarodni položaj. Sve to zahteva širu javnu debatu kako bismo došli do jednog ustava koji bi mogao da dobije najširi konsenzus“, zaključuje Dragoljub Mićunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: