Iran da ne razvija program

Šest svetskih sila razmotrile bi ublažavanje sankcija Teheranu ukoliko dobiju jasne dokaze da preduzimaju korake na zaustavljanju razvoja nuklearnih kapaciteta.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2013.

20:16

Default images

U zamenu za "konkretne, proverljive mere" kojima bi se ublažile bojazni medjunarodne zajednice, šest sila bi "razmotrile organičene, ciljane i reverzibilne mere koje ne utiču na osnovnu gradju naših sankcija", rekao je portparol Bele kuće DŽej Karni.

Ukoliko Iran ne bi pokazao napredak po pitanju nuklearnog programa, ublažavanje sankcija bi bilo opozvano, i strožije sankcije mogle bi da budu uvedene, dodao je Karni, a preneo Rojters.

Dvodnevni razgovori šest svetskih sila - pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske) i Nemačke - sa Iranom o spornom nuklearnom programu te države započeli su danas u Ženevi.

Iran želi da se oslobodi oštrih ekonomskih sankcija koje pogoršavaju ionako lošu ekonomsku situaciju u zemlji, dok zapadni pregovarači nastoje da pritisnu Teheran da prihvati ograničenja u svom nuklearnom programu.

To je drugi sastanak pregovarača otkako je u avgustu došao na vlast predsednik Irana Hasan Rohani, koji je obećao da će rešiti spor oko nuklearnog programa i skinuti sankcije svetskih sila.

SAD, Izrael i nekoliko zapadnih zemalja optužuju Iran da pokušava da napravi nuklearno oružje.

Teheran te optužbe odbacuje, tvrdeći da je nuklearni program namenjen isključivo u mirnodopske svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: