UNS: Novinari da poštuju kodeks

Udruženje novinara Srbije apelovalo na medije da poštuju novinarski kodeks i budu obazrivi u izveštavanju o pripadnicima manjina i osetljivih društvenih grupa.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2013.

19:47

Default images

U saopštenju UNS je naveo da su "Večernje novosti" prilikom izveštavanja o jučerašnjem protestu meštana Zemun Polja koji smatraju da su im doseljavanjem Roma u taj deo grada ugroženi bezbednost i zdravlje, objavile i izjave građana čijim se objavljivanjem krši Kodeks novinara Srbije.

"U prenesenim izjavama, anonimni građani optužuju Rome zbog kojih, kako ističu, 'strepe hoće li njih ili njihovu decu zaraziti šugom ili napasti za sto dinara' i tvrde da će 'ako nadležni ne reaguju, uzeti stvar u svoje ruke'", navodi se u saopštenju.

UNS je naveo da su generalizovanje optužbi na pripadnike čitave etničke grupe, širenje predrasuda i podsticanje na nasilje nespojivi sa novinarskim kodeksom.

"U Kodeksu novinara Srbije izričito se navodi da se 'novinar mora suprotstaviti svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja'", podsetio je UNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: