Prijava protiv direktorke bolnice

Policija u Sokobanji podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru krivičnu prijavu protiv direktorke Specijalne bolnice "Sokobanja" Ljiljane Isaković.

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2013.

13:02

Default images

Ona se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, ona se tereti za "postupanje protivno odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja".

Kako je juče javio RTS, na korupciju i razne nezakonite radnje pojedini radnici Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji ukazuju četiri godine, a 20 radnika te ustanove dobilo je od Agencije za borbu protiv korupcije status uzbunjivača.

Zoran Marković, član Štrajkačkog odbora, rekao je da su ljudi šikanirani samo zato što su podržavali ideju da poslovanje bolnice čine javnim, dok je direktorka navela da postoji potpuna transparentnost u instituciji i da nema, niti je bilo "političke igre" u toj bolnici.

U znak protesta, grupa radnika je krajem aprila 2013. stupila u štrajk, stavili su bedževe da su u štrajku, ali nisu prekidali rad.

Direktorka Regionalnog centra "Mobing - Niš" Aleksandra Barton za RTS je rekla da su lekari specijalisti Mobing centru u Nišu podneli prijave za nepoštovanje Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Doktorka Isaković je postala direktor Specijalne bolnice u Sokobanji 2003, u vreme kada je ministar zdravlja bio Tomica Milosavljević. Kao članica G17 plus, postavljena je na mesto predsednika Opštinskog odbora te stranke u Sokobanji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je RTS-u da je do sada protiv direktorke Specijalne bolnice policiji podneto 38 anonomnih i potpisanih krivičnih prijava i da se takodje protiv nje ne vodi istraga.

Agencija: Ispitati tvrdnje o pretnji novinarki RTS-a

Agencija za borbu protiv korupcije pozvala je danas nadležne organe da hitno preispitaju tvrdnje da je direktorka Specijalne bolnice "Sokobanja" pretila dopisnici Radiotelevizije Srbije (RTS) iz Niša Dragani Sotirovski, jer je izveštavala o korupciji i nezakonitostima u toj ustanovi.

"Eventualna istinitost ovih tvrdnji narušila bi ugled javne funkcije i ugrozila poverenje građana u njeno savesno i odgovorno obavljanje", navela je Agencija u saopštenju.

Agencija je istakla i da bi eventualna istinitost tih tvrdnji svakako stvorila i utisak da Ljiljana Isaković javnu funkciju vrši na način koji može ugroziti i zaposlene u toj Specijalnoj bolnici "Sokobanja" kojima je Agencija dala status uzbunjivača, jer su u dobroj veri prijavili sumnju na korupciju u ustanovi u kojoj rade.

"Radi ocene da li u slučaju Specijalne bolnice 'Sokobanja' postoji osnovana sumnja da je učinjeno neko krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti Agencija za borbu protiv korupcije prosledila je podnetu predstavku nadležnom javnom tužilaštvu", navodi se u saopštenju.

Dragana Sotirovski tvrdi da je juče, pošto je na RTS-u emitovan prilog o korupciji i nezakonitim radnjama u toj bolnici pod nazivom "Sokobanja pod lupom" primila poziv od direktorke Isaković, koja joj je rekla: "Zapamtićeš ti mene".

Pretnje su osudili Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: