Lekari: Marija ima gen za albinizam

Svetla put misteriozne devojčice Marije je rezultat gena za albinizam, prisutnog kod još neke dece para bugarskih roma koji su njeni roditelji, tvrde lekari.

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

22:38

Default images

Profesorka medicinske akademije u Sofiji, Draga Tončeva, rekla je za agenciju AFP da je albinizam posledica retkog genetskog poremećaja kojeg karakterišu nedostatak pigmentacije kože, očiju i kose.

Prema njenim rečima, albinizam je rezultat genetskih karakteristika koje se sa roditelja prenose na decu.

Takve osobe najčešće imaju veoma belu kožu koja je izuzetno osetljiva na sunce, kao i crvenkaste ili bledo plave oči, obrve i trepavice, objasnila je Tončeva.

Marijin izgled je naveo grčke vlasti da je oduzmu romskoj porodici sa kojom je tamo živela, pošto su pretpostavili da je oteta.

Slučaj male Marije izazvao je veliku medijsku pažnju a napori da se pronađu njeni pravi roditelji doveli su do jedne drugeromske porodice u Bugarskoj za koju se nakon DNK analize ispostavilo da su biološki roditelji devojčice, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: