Sofija:Studenti traže ostavku vlade

Studenti sa Univerziteta u Sofiji pridružili su se pokretu protesta protiv premijera Plamena Orečarskog, tako što su zauzeli glavnu zgradu univerziteta.

Izvor: Beta, AFP

Subota, 26.10.2013.

19:24

Default images

Oko 70 studenata je provelo noć u zgradi i blokirali ulaz s natpisom "Okupacija". Oni traže ostavku cele vlade.

"Spremni smo da nastavimo blokadu dok naši zahtevi ne budu ispunjeni", izjavio je predstavnik studentskog pokreta Borislav Rangelov.

Rektorat je zbog toga otkazao sve časove u ponedeljak.

Uprava Univerzizeta "shvata akciju studenata, reakciju na odsustvo morala u politčkom životu i interesa za studente", rekao je rektor Univerziteta Ivan Ilčev i ipak uputio apel studentima da odustanu od blokade kako bi 14.000 studenata moglo da pohađa nastavu.

Plamen Orečarski, koji je došao na vlast 29. maja, pod pritiskom je od 14. juna kada su počeli protesti za njegovu ostavku.

Krajem juna i početkom jula, u protestu je bilo od 10.000 do 20.000 ljudi, a sada se svake večeri okupi više od 100 njih.

Dva velika studentska protesta su igrala veliku ulogu u uličnim demonstracijama koji su dovele do pada dve bugarske vlade 1990. i 1997. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: