Amfilohije: Prajd zagadio Podgoricu

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije rekao je danas da je nedavno održana Parada ponosa u Podgorici "zagadila" taj grad.

Izvor: Beta

Subota, 26.10.2013.

15:16

Default images

"Božija deca mogu biti samo oni koji se čuvaju svakog greha, vidljivog i nevidljivog, pa i onog koji je ovih dana zagadio ovaj grad", kazao je Amfilohije na kraju litije ulicama Podgorice, koja je predstavljena kao litija "za crnogorsku čast, obraz, svetinju braka i rađanje dece".

Litija u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, suštinski, organizovana je kao svojevrsni protest zbog Parade ponosa koja je u Podgorici organizovana 20. oktobra.

Posle te manifestacije, Amfilohije je rekao da je time Crna Gora "obeščcasćena" i da Podgorici treba "vratiti čast".

Mitropolit SPC danas je, takođe, pozvao majke da se, kako je rekao, klone čedomorstva.

"Bez dece mrtav je hram, mrtva je zemlja, mrtav je narod . A da bi bilo sve više dece, onda neka Bog urazumi i prosvetli i svaku majku
od čedomorstva", rekao je Amfilohije na kraju današnje litije u Podgorici.

Mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije je u Podgorici održao Petkovdansku litiju kojoj je prisustvovalo više hiljada građana. Litija bez predstavnika LGBT.

Iz Mitropolije je ranije saopšteno da litiju organizuju za crngorsku čast, obraz, svetinju braka i rađanja đece.

Rano jutros, kako prenosi TV Vijesti, u hramu Hristovog vaskrsenja održana je liturgija, a potom je više hiljada vernika krenulo u litiju ulicama Podgorice sa pokrovom sa moštiju Svete Petke.

Litiju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je naveo da deca božja mogu biti samo oni koji se čuvaju svakoga greha, "vidljivog i nevidljivog".

"I koja se očišćuju i osvećuju oskrnavljenosti bilo kojim grijehom, pa i onim kojim je ovih dana zagađena Podgorica", rekao je mitropolit.

Litija je išla od hrama preko mosta Milenijum, odakle je ulicom Slobode uputila prema hotelu Crna Gora, a odatle i bulevarom Svetog Petra Cetinjskog.

Litija je organizovana samo nekoliko dana nakon prve gej parade u Podgorici, čije je održavanje crkva oštro osudila.

Direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević je juče odustao od dolaska na liturgiju, jer iz crkve nisu mogli da mu garantuju bezbednost, prenose podgoričke “Vijesti”.

Milivojević je prethodno pozvao pripadnike gej populacije u Crnoj Gori da se priključe liturgiji i litiji, a protojerej i podgorički paroh Velibor Džomić je reagujući na taj poziv rekao da su u crkvu svi dobrodošli ukoliko se prethodno pokaju, odnosno ispovede za svoje grehe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: